Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Регион „везан“, ослобођен – ћирилицом

Регион „везан“, ослобођен – ћирилицом

 *Могу ли се јести снови уместо хлеба (?) – наравно да могу када је у питању (и одговору!) доктор лингвистичких наука и маг енигматике др Ђорђе Оташевић. Небо везано жицом није га спречило да личну акцију и културну мисију успешно изведе до краја : ПОБЕДОМ!

 *Могу ли се јести снови уместо хлеба (?) – наравно да могу када је у питању (и одговору!) доктор лингвистичких наука и маг енигматике др Ђорђе Оташевић. Небо везано жицом није га спречило да личну акцију и културну мисију успешно изведе до краја : ПОБЕДОМ!

Творац стихова за хит-песму „Електричног оргазма“ – „Небо“,давно је поетским приступом дефинисао наш животни простор и наше трагикомичне животе –„желе још једну копију своју , да њоме врате нестало време“,наша константа је трагедија и наметање „ума“ увек владајућих малоумника помоћу некаквих институција кафкијанског система...”We do ‘em OUR Way” тако су написали својим правописом панкери на чувеном албуму из те '80-те и кренули својим бескомпромисно правим путем, ма колико он некоме изгледао бесмислен или кривудаво-заобилазан пут у ништа и нигде ! Ја,доћи до свог „ЈА“ ,своје личности ,идентитета који се опире наметнутим смеровима у увек негативну утопију...Тако је кренуо својим слободним , ослобођеним простором и некад новоталасни г. Оташевић, наставио где су „Беографити“ стали ,сам наставио да бије личну некомерцијалну борбу за кратку причу. Конкурс „Најкраће приче 2012“ је прошао и видљив је резултат, сваком је доступан у електронској форми – DOWNLOAD – је слободан као и богатство реализованих идеја пристиглих из нечег што се данас назива РЕГИОН. Постоји и штампано издање „Најкраће приче 2012“ које је објавила београдска издавачка кућа „Алма“ чији је власник Ђорђе Оташевић...                                   Оба издања су изашла ћириличним писмом, услов за конкурисање није био да се кратке приче шаљу на оном језику Бе-Ес,Це-Ха-ха,ха,ха, - од ког остаје само „ха,ха,ха!“Причице су поређане по азбучном поретку презимена аутора,на крају има мало података о сваком.

Регион ослобођен ћирилицом је проговорио отворено , без лажи ,без додворавања локал-политикантским величинама , уз свудаприсутно пожељно експериментисање.Бајка, басна, зен прича, продужени хаику, луцидни опис градске отуђености , надреалне играрије , анегдоте , трач из комшилука,... – све је ту на преко 250 страна, домаћи и некад домаћи ,а сада страни аутори су показали креативну разноликост и снагу од које може оправдано да стрепи главни „културни“ ток региона . Снага истинске проживљености избија из ове скраћене реченице (скратио ДБМ) - ,,Ратни ветеран , попљачкан док је лио своју и туђу крв на бојишници , фирма у стечају , бурза рада без наде у нови посао , преживљавање од социјалне скрби , фамилија у распаду“ Ладислав Бабић стр. 10 – свакодневица ће нам одмах рећи све , кратка изражајна форма више од скупих анализа темељно,стратификацијски одрађених ,ауторитарно медијски презентованих – одмах покаже , каже све о себи једноставним језиком.

Док индустрију снова, Холивуд тресе тешка криза услед огромних губитака суперпродукција , јер без обзира на рекламу не могу да се покрију трошкови филмова у које је уложено од 150 до 200 милиона долара ,а све услед недостатка улагања у квалитетне приче , пред нама је богатство које треба искористити и скоро да је бесплатно – погледајте , прочитајте „Најкраће приче 2012“.                                                            

Данко Б. Марин

 

Небо - Ђорђе Оташевић

МОЈЕ СУ НЕБО ВЕЗАЛИ ЖИЦОМ

ПО МОМЕ МОЗГУ ЦРТАЈУ ШЕМЕ

ЖЕЛЕ ЈОШ ЈЕДНУ КОПИЈУ СВОЈУ

ДА ЊОМЕ ВРАТЕ НЕСТАЛО ВРЕМЕ                                       

 

АЛ' НЕ ДАМ СВОЈЕ ЈА ИДЕАЛЕ

*И ЈЕШЋУ СНОВЕ УМЕСТО ХЛЕБА                                                                                        

ЈА СВОЈУ СРЕЋУ НОСИМ СА СОБОМ

ОНА ЈЕ ПАРЧЕ СЛОБОДНОГ НЕБА

Poslednji put izmenjenoсубота, 09 новембар 2013 16:24
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING