Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

О србијанству – Србијански клуб

О србијанству – Србијански клуб

(поводом различитих схватања овог појма)

Једно је извесно: општесрпску пометњу и општесрпски политички хаос, може да реши само србијанство. Управо у недостатку ове идеје, у временима кад је ова тежња била заборављана или бивала замењивана другим идејама, настајали су погроми, сваковрсни ломови и све могуће идејне странпутице код Срба.

Постоји, дакле, идеја која због свог чистог извора и своје непомућене бистрине може да да одговоре на све српске дилеме, муке и изазове и да буде, без икакве сумње, водиља која брзо проналази истинит и успешан пут опоравка и напретка, јер је изворно српска и историјски доказана. Нажалост, управо на ову, изузетну, потврђену и необориву мисао, окомљује се све оно што је заборавило да мисли на аутентичан начин, својом главом и својим срцем, због чега је и морало да се издогађа толико зала над нама и у нама, да би људи некако почели да упиру очи у смеру тог за Србе непревазилазног путоказа.

Идеју Србије, као државе која треба да окупи сав српски народ,зачели су Немања, Свети Сава и Стефан Првовенчани. Држава Србија, дакле, као наслеђе, као земаљска отаџбина Срба, али и свих других који радо желе да живе у њој, уз Небеско царство ка којем Срби теже и у коме налазе надисторијске вредности, јесте онај врхунски циљ и стваралаштво које својим дометом постиже ону преко потребну саборност без које се ништа добро не може остварити. (Узгред речено, поређења ради, саборност је и данас, једини одговор данашњем царујућем, по људски род разорном, индивидуализму). Из тог разлога стварање и изграђивање Србије као државе јесте тежња и труд сваког Србина; што значи да је србијанство једна предивна идеја и основна подлога Србима и у тежњама за историјским потврђивањем и у стремљењу ка вечном остварењу.

Пометња, најпре у идејном погледу, а потом и у сваком другом делању код Срба, настајала је, како рекосмо, кад је идеја изграђивања Србије, дакле идеја србијанства, слабила. Какви су у тим тренуцима бесмислени правци ницали, какве се болесне тажње рађале, сведоче нам сва наша лутања и страдања.

Србијанство је дакле природна тежња Србинова. Србијанство или жеља за Србијом, државом Срба, је органски део српског бића. Данас, нажалост, они који не умеју да промисле, највероватније услед наслага из времена немоћи,посртања и великог одрођавања Срба од себе самих, под србијанством подразумевају не сабирање Срба, не оно што у себи осећају, него подвајање, цепкање и дељење Срба. Сасвим је природно што су онда против тога, против дељења и подвајања; против тога и треба да буду. Међутим код Срба на сву срећу још увек нису доминантне поделе, него нешто друго, нешто чему је управо србијанство моћно да доскочи, самим тим што је сама идеја србијанства фактор реда и консолидације. Недостатак изузетно суптилно дефинисаних односа између матице и Срба ван матице, и то како матице према њима, тако и њих према матици, услед огромног броја чинилаца које треба узети у обзир – а дефинисање тих односа сама идеја србијанства по себи подразумева и у себи носи – условили су неконструктиван прилаз и крајње неосмишљено деловање у оба правца што производи неред, који у најмању руку доноси таворење и назадовање, и који код Срба проузрокује неспособност да се супротставе и најмањим спољашним штетним и често погубним утицајима.

(наставиће се)

                                                                                 

Србијански клуб

 

 

 

Poslednji put izmenjenoсреда, 10 септембар 2014 12:38
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING