Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Србијански клуб: СРПСКА ИНИЦИЈАТИВНОСТ

Србијански клуб: СРПСКА ИНИЦИЈАТИВНОСТ

Ми немамо куд него да будемо двоструко, а можда и четвороструко буднији од свих других, а исто толико и спремни на дело.

Јер управо ми смо ти који ширине Истока можемо добро да обликујемо, као и да увек тесне западне калупе духом проширујемо.

Сматрајући да је Србији у овом тренутку изузетно важно да пронађе исправан став у међународним односима,Србијански клуб жели да подсети српску јавност на једну од најбитнијих српских одлика, која просто мора стално да се исказује. Чак и онда кад ми не желимо да се нађемо у врелу збивања, изгледа да нам је немогуће да ту позицију избегнемо. Та одлика је иницијативност.

Српство просто подразумева иницијативност, предузимљивост. Она је услов српског опстајања. Без ње нема ни сврхе говорити о српству. Али улудо је говорити о српској иницијативности ако се не говори и о србијанству! Јер сва српска предност садржи се у србијанству!

Србијанство и предузимљивост готово беспрекорно тачно дефинишу нас у сфери међународних односа. Они нам тачно одређују позицију међу народима. На размеђи истока и запада, а ништа мање и севера и југа, са православном вером и са одликама које су познате свету, ми сигурно немамо места за некакву превелику опуштеност и лагодност, али ни право да припаднемо било којој од страна које нас растржу. Наш најубедљивији и једини одговор може бити само изузетна предузимљивост, истакнута улога, не само „у региону“, како се често говори, него уопште! Ми немамо куд него да будемо двоструко, а можда и четвороструко буднији од свих других, а исто толико и спремни на дело. То околности од нас траже, али нам се због тога и такве способности нуде. Ова позиција нам пре свега намеће одговорност према свету, а не тек бригу о својој комоцији и удобности. Ми не можемо ни да припаднемо некоме, нити да останемо у некаквој пасивној неутралности. Правилан приступ нам је да предњачимо својом инвентивношћу и иницијативношћу. Ако у немару дозволимо да будемо растргнути, па после, кад то почне много да нас боли и кошта, ми се освешћујемо и поново покушавамо да повратимо позиције, често неконтролисаним или чак изнуђеним реакцијама, изазивамо гнев свих других, јер испада да нисмо знали шта хоћемо. То нам се много пута дешавало.
Духовно смо окренути ка Истоку и то нас чини његовим саставним делом, али нас и Запад по многим својим гледиштима види као своје. Стога ми морамо да имамо убедљив одговор и за једне и за друге. Тај одговор неће бити убедљив ако није изоштрен, снажан, истинит. А то значи да они такав одговор и очекују. Јер управо ми смо ти који ширине Истока можемо добро да обликујемо, као и да увек тесне западне калупе духом проширујемо.

Ако у нашем одговору буде колебања, калкулације и тактизирања никоме се неће свидети и постаћемо предмет њихове оправдане љутње и презира. Оно што би било сигурна грешка то је да за себе мислимо да смо мали и слаби и да немамо куд него да играмо двоструку игру. Никад није мали онај ко се држи Божјег пута и говори Божју истину. Довољно је говорити истину, јеванђељску, и бићемо велики. То је оно на шта смо и призвани. Нисмо ми случајно овде постављени, а векови потврђују да нисмо успели да постанемо ни Исток ни Запад, као што ни неко други није успео да нам ово место заузме. А да нам предузимљивост доноси само успехе, можемо се уверити пажљивим погледом у нашу богату повест.
Србијанство, које сабира све најбитније одлике и циљеве српства, које је свевремени програм српства, има моћ да нас покрене и на ову тако важну карактеристику Срба и да нам да одговор која је та иницијативност којом свима доносимо корист.

 

Poslednji put izmenjenoпетак, 14 новембар 2014 18:12
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING