Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

ЗА БОЉЕ РАЗУМЕВАЊЕ СРБИЈАНСТВА, ОДНОСНО ЗА ИСПРАВНО СХВАТАЊЕ ПОЈМОВА И ПРАВО ОБЈАШЊЕЊЕ ПОЈАВА И СТАЊА У СРПСКОМ ДУХУ И НАРОД

ЗА БОЉЕ РАЗУМЕВАЊЕ СРБИЈАНСТВА, ОДНОСНО ЗА ИСПРАВНО СХВАТАЊЕ ПОЈМОВА И ПРАВО ОБЈАШЊЕЊЕ ПОЈАВА И СТАЊА У СРПСКОМ ДУХУ И НАРОД

Реакција на помињање Србијанства у чланку В. Ђорђевића “Сукоби на десници

Србин изграђује српство и ствара Србију и даје је као благодат свим људима који желе да у њој живе.

Срби стварају Србију непрекидно, односно настоје на њеном даљем усавршавању.

Сви који живе у Србији зову се Срби, а не Србијанци.

И припадници других нација у Србији могу бити Срби ако то желе; ни они такође нису Србијанци. Србијанци као народ или као српски држављани не постоје. Постоји  погрешно везивање појма србијанац за Србију као државу из деветнаестог века или за део територије Србије данас.

Свако везивање појма србијанац за било који географски регион је погрешно и треба настојати да се ово погрешно схватање исправи.

Појам србијанство треба схватати као програмско деловање Срба, као агнажованост Срба којом се ствара Србија и изграђује Српство са свим узвишеним одликама које је оно испољавало кроз своје трајање. Српство подразумева духовну садржину. Зато је активан став неопходан. Има Срба који, иако су рођени као Срби, не стичу и не гаје активан (духовни) српски став, не изграђују српство нити много брину о Србији и такви обично и не опстају као Срби. Гледајући кроз историју, видимо да су се они махом удаљавали од српства и данас припадају неким другим нацијама. Опстају као Срби само они са израженим ставом о српству. То су они који изграђују Српство и државу српства Србију. Такав ангажован став Срба зове се србијанство.

Другим речима свеукупна борба Срба за српство, што наравно подразумева борбу за Србију, зове се србијанство. Људи са оваквим опредељењем могу се по својим одликама назвати србијанци (са малим словом с), што и не мора да буде обавезно – сматрамо да овај термин треба пажљиво употребљавати јер очигледно може да ствара забуну, што му је увек и била одлика и скривена намера оних који су га лансирали – али га свакако треба стављати на право место сваки пут кад се погрешно користи. Шта су, дакле, и ко су  Србијанци? Нису то ни Срби у Србији, јер већ имају име Срби, а нису ни други народи који живе у Србији. Понављамо, Србијанци (са великим словом с) не постоје, питајте о томе било ког Србина који негује српски православни аутентични дух. Али србијанство постоји; и у Србији и изван Србије, а налазимо га не само међу Србима него и у другим народима, код људи који су пријатељски расположени према Србима. Јер сви Срби који се непрестано труде око усавршавања Србије, али не само Срби него и други, већ самим таквим приступом природно негују србијанство. Потребно је још да ово њихово природно настојање доживе као активан програм којим Срби потврђују сами себе и своје дубоко опредељење, програм који је најреалније назвати србијанство. Ако у том случају ове људе и назовемо србијанцима (али само са малим с) није грешка.

Поновићемо да све ово што рекосмо није само идеја или предлог како треба поново засновати или тумачити појмове, него су ово тачно схваћене и именоване појаве и односи који много дуго постоје унутар српства, односно ово је покушај исправног предочавања игре појмова и право објашњење њихових значења.

Poslednji put izmenjenoчетвртак, 26 март 2015 22:17
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING