Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Српска национална свест – србијанска Istaknut

Српска национална свест – србијанска

Текст „НАЦИОНАЛНЕ СВЕСТИ“, као и претходни текстови који се баве овом темом, господина Владислава Ђорђевића, битни су елементи у изградњи мозаика спрске националне свести. Сам наслов написан у можини одмах одређује нејединствени српски идентитет, а ми из Србијанског клуба подсећамо на програм који нејединствене српске националне свести коначно ставља у једнину.

Упуштајући се у овакву расправу, увек треба подсетити на постојање два блиска а ипак различита појма и ентитета: појам - ентитет етнички, који стоји уз етничке групе, етничке заједнице и етнички идентитет и појам - ентитет национални, који настаје уз нацију, националну заједницу, национализам и национални идентитет, као и те две заједнице (етничке и националне) и та два колективитета и идентитета (етничког и националног).

Додатну терминолошку збрку праве и два поимања саме нације: етнички или источни модел и, грађански или западни модел.

Најпре једна у одбрану Вука. Вуку се много тога може замерити, али он свакако није познавао појам нације, јер се нације, као јединствененационалне заједнице, и национални идентитети модерни феномени, изграђују тек у епохи Модерне и модерног друштва, па се Вук не би могао сврстати у групу набројаних романтика у тексту господина Владислава Ђорђевића.

У погледу обликовања етничког идентитета нема сумње да је језик „кључна етничка вододелница“, што потврђују савремене научна дисциплина ДНК-генеалогија, помоћу које је могуће пратити кретања народа и без помоћи лопате и четкице археолога, или мерења лобања, и без довитљивог расплитања сазвучја и значења речи у живим и мртвим језицима, већ просто пратећи маркере у нашим ДНК.

У погледу обликовања националног идентитета језик је само један чинилац, заједно са осталим чиниоца наведеним у текстувера, културна и државноправна традиција. Оно што би се овој доброј анализи могло додати јесу два неизоставна фактора: геополитички фактор и константна тежња Ватикана да се овај простор поунијати. У ова два фактора Срби би могли наћи и олакшавајућу околност за своју тренутну немоћ да се на својој традицији у новим околностима поново нацинално уздигну и уједине.

Знајући све ово поставља се питање шта нам је чинити? Да би се мало освестили, најпре треба подсетити на значење још  једног незаобилазног појма -  НАЦИОНАЛНОГ ПИТАЊА. Национално питање, представља истицање захтева за националним ослобођењем народа од окупационе власти, за стварање независних националних држава, као и питање борбе за обезбеђивање независности, суверенитета и територијалне целокупности народа. Јасно је из ове дефиниције да је независна национална држава идеал националне свести. За нас Србе, Србија је тај идеал, као што је то увек и била. Данас када се Срби налазе на распећу, када се Србија налази под окупацијом инструментализоване криптохрватске власти, која траје више од 70 година,поставља се питање имамо ли ми Срби снаге да покренемо Српско национално питање, ако већ немамо јединствену националну свест, идентитет?

Погрешно би било и помислити да таква снага не постоји. Свакако постоји и зато у покушају поновног  националног уздизања, имајући у виду Србију и њено уздизање као српски национални идеал, кроз програм србијанства, изведеног из имена српског националног идеала, упућујемо на текст СРБИЈАНСТВО, РЕЧ БЕЗ КОЈЕ НЕ ЗНАМО КО СМО који смо већ објавили,  као  пут обнављања српске државотворне идеје прекинуте „Нишком декларацијом“ 1914 године.

Poslednji put izmenjenoуторак, 08 септембар 2015 21:29
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING