Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Биљана Ненковић: Сама себи "отворила" радно место!

Биљана Ненковић: Сама себи "отворила" радно место!

Емина Вујовић, из села Пајсијевић, код Крагујевца, дуго је чекала на радно место економског техничара. Након 10 година одлучила је да се запосли на земљина којој и живи. Са супругом и децом је пре две године, на парцели својих родитеља, засадила боровнице и тако себи обезбедила посао на селу, иако је одрасла у стану.

Сада, она на парцели, површине 55 ари, брине о 1.200 садница овог бобичастог воћа, које није уобичајено на подручју Груже. Пошто је у овом крају једина која гаји боровницу, Емина мора да учи из сопствених грешака. За то воће се одлучила најпре због његове високе цене, али и због предвиђања да ће и у наредним годинама, када њен засад достигне пун род, боровница бити на цени.

Повукла је добра цена боровница

"У размишљању шта бих могла да радим на селу, супруг и ја смо дошли на идеју да подигнемо засад о којем ћу ја бринути, с обзиром на то да је он запослен. Ипак, водили смо се и мишљу да одаберемо нешто од чега би инаша деца, када одрасту, могла да живе. Тако је избор пао на боровницу и пре две године смо уложили новац у овај засад", објашњава Емина.

Да ли ће се инвестиција исплатити?

Инвестиција није мала! Преко 20.000 евра коштало их је Еминино ново радно место. Она очекује да ће се за 3 године уложено исплатити. Принос је ове године био око 700 г по биљци, а када засад уђе у 5. годину, требали би да беру и до 5 кг по жбуну. "Моја идеја је била да када већ улажемо толики новац, да то не буде ништа краткорочно, него да користи и следећој генерацији, односно нашим синовима који већ сада активно учествују у узгоју боровнице, након школских обавеза. Рачунамо на то да ће и они зарађивати са ове парцеле. Засадили смо сорте Дјук и Патриот, поставили систем за наводњавање и противградне мреже", каже Емина.

Платила данак неискуству

Проблем који има Емина је искуство јер је она једина, у овом делу Шумадије, која гаји боровницу. Има свогзаштитара, али је упркос томе било почетничких грешака зато што није имала прилике да се посаветује са искуснијим произвођачима. Због глиновитог земљишта које није добро пропусно један део биљака се осушио.

Воду спровела са удаљености од 1.700 метара

"Биљке се нису добро укорениле, па сам ту имала велики проблем. Решење је било да поново посадим боровнице, али да би се ти жбунови развили мора се чекати 2 године, јер им толико треба да достигну остале. Свака грешка кошта, тако да сам и ја морала да платим губитак. Такође, било је тешко довести и воду до ове парцеле. Спроводили смо је од наше куће, која је удаљена 1.700 меатара", додаје она.

Сама тражи хладњаче за откуп

Род који је ове године Емина имала у засаду морала је сама да продаје или да прави сок и слатко од боровница. Пошто је пионир у овом послу у гружанском крају, радују је најаве да ће следеће године имати и колеге.

"Неколико њих је најавило да ће засадити боровнице, тако да дугорочно планирамо да овде формирамо откупно место. Сада сама зовем хладњаче и тражим најбоље понуђаче. Ко понуди вишу цену, њему продајем род из засада. Била сам свесна да ће бити тешко и захтевно, али не одустајем од свог радног места", с осмехом закључује наша саговорница.

http://www.agroklub.rs

Poslednji put izmenjenoсубота, 01 октобар 2016 21:21
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING