Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Гравиола: 10.000 пута јача од хемотерапије

Замислите да вам неко исприча да је од лекара добио рецепт против рака дебелог црева, а да је на њему писало - екстракт гравиоле. Наравно да му не би веровали јер се то од конвенционалне медицине не може доживети. Но требало би, јер студија која је спроведена чак 1996. доказује да је један од састојака гравиоле (Annona muricata) ефикаснији од фармацеутског лека за чак 10.000 пута!

Замислите да вам неко исприча да је од лекара добио рецепт против рака дебелог црева, а да је на њему писало - екстракт гравиоле. Наравно да му не би веровали јер се то од конвенционалне медицине не може доживети. Но требало би, јер студија која је спроведена чак 1996. доказује да је један од састојака гравиоле (Annona muricata) ефикаснији од фармацеутског лека за чак 10.000 пута!

Студија је урађена на семену гравиоле где је фракционисањем добијено 5 спојева од којих је један (cis-annonacin), имао селективно цитотоксично деловање на ћелије аденокарцинома дебелог црева, и то чак 10.000 пута јаче од фармацеутског лека адриамицин.

Адриамицин је трговачки назив доксорубуцина и познат је по надимку "црвени ђаво", због јаке црвене боје и страшних нуспојава, које укључују опасне по живот, па чак и кобне штете по кардиоваскуларни систем. Његов недостатак "селективне цитотоксичности" - способности уништавања само ћелија рака, а не и здравих - је оно што чини адриамицин тако опасним. Ипак, он је први избор за лечења разних врста рака већ готово пола века.
Објављена студија показује 10.000 пута већу ефикасност екстракта семенки гравиоле од уобичајеног фармацеутског лека за рак.

Објављена студија показује 10.000 пута већу ефикасност екстракта семенки гравиоле од уобичајеног фармацеутског лека за рак.

Од ових запањујућих резултата из 1996. мало је истраживања направљено о учинку гравиоле на рак. Постоји студија из 1999. која је показала ефикасност лишћа гравиоле против рака простате и панкреаса, те друга из 2002. која указује на проту туморско дјеловање код рака јетре, но нити једна од ових студија није била обећавајућа као она из 1996-те.

Затим је 2011. објављена студија открила врло обећавајуће истраживање о утицају гравиоле на рак дојке. Истраживачи су открили да екстракт плода гравиоле потискује експресију онкогена (гене који узрокују рак) код ћелијских и животињских модела рака дојке. Онкогени познат као рецептор епидермалног фактора раста (ЕГФР) обично је претерано изражен код рака дојке, а појачана експресија је повезана с лошом прогнозом и отпорност на лек, што га чини идеалном метом за развој терапија.

У овој студији, мишеви који су узимали 200 мг воћног екстракта гравиоле по килограму хране у својој исхрани током пет недеља имали су значајно смањење експресије протеина код рака дојке. Свеукупно, овај воћни екстракт у стању је да смањи раст тумора за 32%, што значи да може имати заштитне ефекте против ЕФРГ код рака дојке.

Увелико недостају студије проведене на анималном или хуманом моделу како би поткрепиле ове студије, и живећемо у нади да ће се и спровести. До тада се можемо уздати у моћ природе која је доказана. На пример, ова биљка која расте у Јужној и Средњој Америци позната је по својим лековитим својствима већ више од три хиљаде година. Традиционално су се плод, лишће, кора и корен користили као седативи у народној медицини те су их индијански јужноамерички исцелитељи користили и за лечење јетре, астме, срчаних проблема, артритиса и за уклањање паразита.

Данас се користи иу Гвајани, где се лишће користи и као седатив и као тоник за срце. Бразилци пију чај од гравиоле за ублажавање проблема са јетром, те наносе уље из семенки за ублажавање артритиса и реуме. На Јамајци иу Западној Индији се једе воће за смањење грознице и за лечење пролива.

Будући да су неки извори навели неке могуће нуспојаве, дужни смо их и навести без обзира што студије и нису проведене на људима или се базирају само на претпоставкама. То су заправо уобичајене ствари типа интеракције са неким лековима, наиме испитивања на животињама су показала да ова биљка има способност снижавања притиска тако да се при истодобној конзумацији гравиоле и узимању таблета за снижавање притиска треба саветовати с лекаром. Такође је наведено да већа количина може изазвати мучнину. Осим тога се наводи и да је могуће да суплемент коензим К10 може неутралисати ефекте гравиоле.

Наводна неуротоксичност гравиоле потиче из претпоставке. Француски научници су проучавали појаву великог броја случајева атипичне Паркинсонове болести (неурална дисфункција и дегенерација која доводи до симптома који подсећају на Паркинсонову болест) код сиромашног становништва Гваделуп. Будући да су користили гравиолу и за храну и за лек претпоставили су да би то могло бити због ње, но ова појава је релативно ограничена док је употреба гравиоле врло распрострањена. Ботаничарка Леслие Таилор изјављује да семенке и корење садрже алкалоиде који су у тестовима показали неуротоксичне последице, стога она препоручује коришћење лишћа.

Постоји више од две хиљаде сорти ових биљака у свету, од којих многе могу пружити додатне изворе корисних лекова за човечанство. Надамо се да ће даља истраживања омогућиће да ова биљка добије своје заслужено место у модерној науци.

# Autor: Irena Dujmušić

 # http://matrixworldhr.wordpress.com/2013/07/24/graviola-10-000-puta-jaca-od-kemoterapije/

 

Poslednji put izmenjenoпонедељак, 29 JULY 2013 21:21
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING