Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Драгослав Бокан: О ИСТИНИ

Драгослав Бокан: О ИСТИНИ

Оног тренутка када се људски род умножио на породице, родове, племена и нације "истина" и "правда" су почеле да добијају нова, многострука и међусобно различита лица. 

Кад су се, уз то, пројавиле и непомирљиве (верске и идејне) разлике у тумачењу света, трајно се раздвојили социјални сталежи, канони лепоте и оперативни приступи најбољем могућем "друштвеном уређењу" - и правда и истина су се завртели и затреперили попут "лото" куглице. Све даљи од могућности универзалног дефинисања појма: све неухватљивији и непомирљивији.

И никад се неће моћи "објективно сложити" присталице и противници Француске револуције, монархизма, хришћанства, Наполеона, дендизма и аскетизма, декоративне раскоши и минимализма, хедонизма и жртве за Отаџбину.

Никад неће Јермени и Турци гледати ни слично, а камоли исто на догађаје из 1915. када су младотурски револуционарни шовинисти починили "Велики Злочин" ("Медз јерген", са преко милион побијених цивила), како то кажу потомци чудом преживелих Јермена, или - помогли "ослобађање турске теророрије", како то, све до данас, уче деца у турским школама. Нити ће млади Хрвати доживети Србина Вукашина (Мандрапу) из Клепаца, мученички страдалог у јасеновачком хрватском конц-логору као светитеља и реалну историјску личност, а Францетића & Бобана као део вампирских "постројби", починилаца најсрамотнијих покоља током (данас непризнатог) геноцида над Србима, а тешко и да ће ма који Србин Анту Павелића доживети као романтичног "поглавника" нама суседног народа и кардинала Алојзија Степинца као "хришћански инспирисаног архијереја" и личност достојну канонизације и ма чијег дивљења (после неподношљивог ћутања и пасивности у време усташких злочина и преображења многих римокатоличких "свећеника" с положеним монашким заветом благовеснику Христу - у крваве и бруталне кољаче српске деце, жена и немоћних стараца током Другог светског рата)...

То је, напросто, тако. 
И о томе би коначно једном морали да поведемо рачуна, да не би били (као до сада) стварно идиотски и заиста кретенски изузетак из свих правила и сваког реалног животног искуства.

Уместо "убеђивања друге стране", која ионако не тражи ничији (а посебно не - наш) савет, треба да се коначно и свим својим још постојећим ресурсима сасвим сконцентришемо, што више: на наш проблем, на нашу (недовршену) борбу, на наша искуства, на наше заблуде и утопијске ћорсокаке, на наше неизмирене рачуне и, пре свега, на све оне милионе наших хладнокрвно побијених сународника током последњих (балканских и светских) ратова СА РАЗНИМ, АЛИ, ПО ПРАВИЛУ, ДОСЛЕДНИМ И НЕПОКАЈАНИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА.

Звучи потпуно логично и више него једноставно, али за нас Србе је то, одавно још, нерешиви и претешки филозофски, теолошки, историјски и математички задатак, који (генерацију за генерацијом, режимску гарнитуру за гарнитуром) стављамо под тепих и убеђујемо себе да ће "проблеми заборавити на нас ако ми заборавимо на њих". И да ће нам наши неуморни џелати опростити и престати да нас мрзе и убијају, само ако им ми онако олако (и, по српском обичају, безразложно) опростимо све оно апсолутно неопростиво (и по људским и по Божијим законима). 
А неће. 
Напротив. 
Још ће нас са већом слашћу таманити и уживати у томе, као кад се масовно убијају и запрашују досадни комарци, кољу прасићи (уз хорско скичање прекланих) пред зимске гозбе или газе буба-швабе (док шкрипом оклопа згажених инсеката весело пева тврда чизма) кад почну да се одједном врзмају по кухињи.

У уској и од огромне већине прихваћеној оптици (контексту, перспективи) њихове истине је да они "раде праву ствар" и скидају с дневног реда "подљудску врсту" некаквих стравоужасних Срба, Србијанаца и четничких Србенди, крезубих прљаваца и примитивној "чарапана", кривих им за све њихове поразе и неуспехе, фрустрације и злочине (оно чворовићевско, црнохуморно из "Балканског шпијуна": "Опростићу ти што сам те тукао", у сатанистичкој, хрватско-усташкој варијанти гласи: "Нећу вам опростити што сам вас клао").

Слично је и са нашим шиптарским, НАТОвским (британско-немачким), бугарским, "ново-бошњачким", "ново-црногорским", те свим другим НЕПРИЈАТЕЉИМА. Који ће то бити док нас буде. По у кости им уденутој, макијавелистичкој (и ђордано-бруновској) логици "само мртав Србин је 'добар Србин'!".

Њихова "истина" није заинтересована за нашу Истину (они мисле да се њихова пише великим словом, а наша ставља под наводнике). А и овдашње присталице њихове ствари деле онај њихов (на слугерањски, "комерцијално" усвојени начин) став презира & мржње према себи и својима - према независној и слободоумној, светосавској Србији и у отаџбинско православље укорењеним, пред претњама и уценама несаломљивим Србима-устаницима-и-браниоцима-својих-огњишта.

Такво је стање ствари. 
И узалудно је убеђивати се са верницима друге и другачије истине од оне наше.

Ми треба да радимо и држимо се у ставу духовног отпора према свим српским непријатељима, без дилема и гриже савести (осећај кривице нам стално усађују, после сваког рата и лажног "мира" кроз које смо прошли).

Poslednji put izmenjenoсубота, 04 јун 2016 18:18
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING