Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

О "ДИЈАЛОГУ" И РАСПРАВЉАЊУ

О "ДИЈАЛОГУ" И РАСПРАВЉАЊУ

Често међусобно разговарамо. Али ретко када смо подједнако опремљени знањем, интелигенцијом и информацијама за равноправан и смислен разговор, што унапређује и развија започету тему и иде ка покушају неког решења.

Зато смо понекад ученици, а понекад учитељи. И треба увек да осетимо када смо у којој од ове две сасвим различите дијалошке позиције.

И ученици, ако се тако осете (и чак то јавно кажу и исповеде), треба да уче од учитеља, разумевајући да оно у чему се "не слажу" у ствари представља само оно што не разумеју до краја и у порпуности.

"Учење" у коме се слажеш само са оним што већ разумеш, није учење. 
То је само врћење у круг (грижењем сопственог репа), сујетна потврда сопствених ставова (често најобичних предрасуда и стереотипа).

Није лако сломити дебелу скраму сујете и суштинске неспремности за подизање на виши ниво свести, да би се заиста и научило нешто.

Зато је тако опасно расправљање и толико погубна тврдоглавост (за читав процес наводне жеље за напредовањем и усавршавањем). Посебно када је све то потпуно бесплатно, "на извол'те"...

Зато је некада ученицима било забрањено да постављају питања, па чак и да говоре (у питагорејским школама мишљења су годинама морали да остану сасвим неми, без права учешћа у разговору), да би тако отворили нова духовна чула у себи и победили уврежене и наталожене фразе и "општа места".

Јесмо равноправни (као људи, Божија створења), али нисмо једнаки. Ни по чему и никад: ни по таленту, ни по мудрости, ни по искуству, ни по енергији, храбрости, несебичности, пожртвовању, разумевању, креативности, познавању позадине ствари...

А "расправљање" је насилно тражење неправедне и незаслужене једнакости. 
Ко то схвати, он тиме већ одскаче од своје средине и нивоа свести у ком је до тада био, запарложен и незадовољан (решење не зна, чак ни како да прецизно артикулише питање - а мора да "држи лекције" свима око себе, неспособан да осети своја ограничења и недостатке).

Зато служе хијерархија и дисциплина, принцип позитивне селекције и правилне субординације.

Без тога нема ни заједнице, ни друштва, а камоли успешне државе и задовољног народа.

P. S. 
На овој тачци се ломе сви српски планови и апстрактне жеље за "успехом", "победом", "обновом", "бољим решењима", "одговором на најтежа питања", "променoм судбине"... На недостатку спремности да учимо, мењамо се, победимо све лоше и бесмислено у себи, одрекнемо се заблуда и стварно почнемо да слушамо свог добровољно изабраног и тобоже "поштованог" саговорника (све док се слажемо с њим и он са нама).

P. P. S.
Догађале су ми се трагикомичне ситуације да ми неко, ничим изазван, каже да сам "најпаметнији живи Србин", да би, пар минута касније, исти тај мој "поштовалац" почео да ме у разговору исправља, да ми противречи и "учи ме памети". 
Па бих га ја онда, мало у шали, мало у збиљи, упитао: "Извини, да ли сам то ја 'најпаметнији Србин на свету' - или си то, ипак, ти?"

Циркус с нашим људима, после толико вишедеценијских операција "прања мозга", после идеолошког и медијског завођења и трајног онеспособљавања за трезвено мишљење и спасоносно кроћење реалности.

Poslednji put izmenjenoсубота, 13 фебруар 2016 09:37
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING