Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Драгослав Бокан: О ДОБРОМ И МАЊЕ ДОБРОМ НАРОДУ

Драгослав Бокан: О ДОБРОМ И МАЊЕ ДОБРОМ НАРОДУ

Увукла се нека кичаста сентименталност у нас, толико далеко од правих емоција, као друго лице наше равнодушности и небриге.

Суштина овог ружичастог животног става је у идеји како је "живот крив" за све (а не ми), како околности рукују нама а не ми околностима и свему спољашњем.

Оваквом релативизацијом и већ начелним оправдањем свега криво учињеног, грешног и злог - неправедно изједначавамо унапред оне који се труде и оне што се лагодно препуштају искушењима и лакшем путу. И то са (псеудо)хуманистичким ставом једног спљоштеног хоризонта без вертикале и ма каквог реалног "система вредности".

Као и у васпитању деце, овај систем константног попуштања нашим слабостима и нуђењем бланко-оправдања ("живот је тежак", "нису знали", "млади су били", "јадни народ"...) води у пропаст и својеврсну размаженост која се коначно и неумитно завршава поразом и злом.

И сиромашни и непривилеговани могу бити неправедни, бездушно-окрутни и зли, не само они из друштвено привилегованих сталежа. Ако не пре, то смо могли да осетимо кроз резултате крвавих револуција (у нашем сећању још увек трају језиви призори злочина "наоружане сиротиње" у партизанским униформама после октобра '44-те). 
Нови Спартаци и Матије Губци, предвођени "другом Титом" су веродостојно показали "душу сиротињске освете свим онима који су имали оно што је њима годинама недостајало". И поубијали многе (према њима у време рата) сентименталне припаднике грађанске и домаћинске класе у Србији. 
Колико је било само наивног чуђења (после доласка комуниста на власт) према "незахвалности партизана и илегалаца којима су, под претњом смећу, у ратна времена помагали и чували их од Немаца исти они којима ће нова власт онако 'ладно поскидати главе и узети им сву имовину"!

Комунистичка лукавост у пригодном завођењу "обесправљене радничке класе" и "широкогрудом" обећавању власти сиротињи и пролетеријату су нам уништили друштво, државу и вековни поредак (Бог-краљ-домаћин), доводећи нас на ивицу бездана. Причом о правди и слатким обећањем освете "експлоатисаних" над тобожњим "експлоататорима" је припремљен терен за неописиви терор (гори и немилосрднији од усташког). Црвени терор "правде жељног народа" над онима који су до рата управљали привредом, војском, индустријом, дипломатијом, образовањем, културом и Црквом југословенске Краљевине.

Због овог искуства морамо се одупрети сиренском зову ове бесмислене и погане идеје о "добрим сиромасима" и "злим богаташима", јер она, напросто, превиђа свеприсутност зла у апсолутно свим слојевима, сталежима и класама српског (и сваког) друштва. 
Када би сиромашни били, сви редом, добри и племенити, а успешни - без изузетка зликовци, гадови и бездушници, промена власти и успон наше Отаџбине били би невероватно лаки, а увођење истинске правде просто к'о пасуљ. 
Али, није тако. Нажалост.

Зато пазите и добро се чувајте сваког начелног, безрезервног величања народа (самог по себи, без обзира на то колико је одан вери отаца и заветима предака). То вас може само још више удаљити од хришћанске и сваке друге истине о "слободи воље" и огромној личној одговорности (сваког појединачног "припадника народа") коју она собом носи.

Награда добијена без труда је још опаснија од безразложне казне. Јер "корумпира биће" неправедно и без подвига награђеног. 
А од тог и таквог (размаженог) стања до добровољног одрицања од своје бесмртне душе и њеног спасења је само корак...

 

 

 

 

#ФБ

Poslednji put izmenjenoпонедељак, 04 JULY 2016 21:41
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING