Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

Prev Next

Весна Веизовић: „Mој колега ђе си синоћ био кад је мене колац ударио“

Весна Веизовић: „Mој колега ђе си синоћ био кад је мене колац ударио“

Капирам ја да је омладина пуна енергије, да хормони бујају и да већина баш у некој кафани, кафићу, ноћном клубу или сплаву проналази место за своје пражњење, или пак пуњење, има нас разних.

У Београду ми је рецимо задњи излазак био 30. децембра, можда пре две године. Супруг и ја били смо у Irish pub-у. Кући смо стигли чак у пола четири, али не јер смо се задржали у кафани, него јер смо пропустили последњи ноћни бус па смо од „Лондона“ ишли пешке до Чукаричке падине.Нећу сада оно „е да знате само како је било док сам ја излазила…“ и сличне фразе. Пре свега јер још нисам потпуно одустала од излазака, иако су се некако временом свели на два / три годишње.

Провод за памћење, никад га нећу заборавити, сигурно.

Но, зашто све ово?

Дођемо у Бајину Башту на одмор од буке, брзине, у место где и дан и ноћ неким чудом трају скоро дупло дуже. И ПУФ!

Неко је отворио кафић буквално преко пута наше куће, који, чини ми се ради и дан и ноћ, а да мука буде још већа са друге стране куће која се налази на раскрсници отворена су још два кафића за љубитеље истих антимузичких праваца. Тик уз кућу налази се и чувени сељотека радио након чијег упражњавања после неколико сати нећете ни најмање мислити да је чудно креснути тетку, стрину, истући жену, побити старе родитеље и сл.

Након два, три дана „лудих ноћи“ сазнадох да су мештани тај тројац у чијем се самом средишту нађосмо назвали – „Бермудски троугао“. Стварно није чудо да сам сваки дан мислила да је петак. И то не само јербо је у Башти петак пијачни дан па се браћа од преко Дрине скупе по чаршији и лумпују по овдашњим кафанама, него јер су сада ту сваки дан.

И они, и ови овдашњи, удруженим снагама, ваљда од силне немаштине и јада не избијају из кафана, а по некој слободној процени са јако мало субјективности рекла бих да од свих градских кафана ова „наша“ најбоље ради.

Већ треће ноћи око пола три, када се музика „стишала“ али док су неартикулисани звукови и даље упорно и врло гласно допирали, схватила сам све оне бабе „сателите“ које су ме некад нервирале дочекујући ме у рану зору са прозора. Ухватих себе како им сада климам главом у знак разумевања. Чини ми се да бих са баба Савкицом могла под руку па у полицијску станицу да их питам кад ће „већ једном почети да раде свој посао и спасити нас поштене људе од разуларене омладине“, како зна рећи.

Иначе, имам могућност да се концентрацијом на неку одређену ствар потпуно искључим од спољњег света, али кад на сваки 15 минута неко закука, пукне флаша, чаша, крену неки звукови за које нисте сигурни ни да ли су људски, тешко је искључити се. Поготово што је све набројано само почетак загревања и то већ око 16, 17 часова поподне. Да не говорим о „турирању“ на кривини и врисцима који се при том испуштају, тад већ истрчавам на терасу ужаснута и са најгорим помислима. Око 20 часова је „највеселије“ тад већ хорски певају.

Око 22 часа креће јечање, хорско певање, кукање, јечање, плач, све врсте плача, све врсте смеха… И таман се мало ситуација смири кад се неки грлати делија кога су речи песме о Мари која је отишла у Немачку због папира толико погодиле па повиче из све снаге: АЈОООООООЈ МАРООООО!

И ту се хаос почиње: у тренутку се баце три четири чаше, флаше, не штеди се на амбалажи (ваљда није повратна), па кад лом стакла пресече, они сви грлати закукају уз Гару: „Не знају Швабе шта барабе раде, гурају бабе уз тарабе.“

И то су само делићи стихова најодвратнијег антимузичког жанра у народу познатог и као „гара“, изврнути крајишки звуци који без потребе употребе сублиминарних порука или скривених нота, омладину гурају у чист промоискутитет и нагоне на све врста разврата.

Осим што се веселе гурању баба уз тарабе, ништа мање не уживају ни у деловима те или неке друге гаре, не знам на основу чега их само разврставају, јер да су се некад бавили Маркиз де Садом, јасно би препознали да су у питању на мало гејачки начин препевани његови романи. У „гарама“ има свега, од младог меса од 10 лета па до баба од сто година.

Сви ми имамо обичај да кажемо како је Запад најкривљи када је у питању искривљени морал и промоција неких антипатријахалних вредности. Након слушања ових речи које тешко могу и на један западни језик да се преведу, мораћу да то урушавање вредности и то врло прогресивном методом која није прошла ни кроз феминизам, ни геј параду, ни промоцију свих врста слобода, припишем тим гејачким стиховима које се налазе у свим врстама „гара“.

Омладина која одраста уз стихове попут:

„Ја сам иш’о и опет ћу ићи
туђој жени, па шта буде мени
волим плаве, црне и гараве
смеђе, риђе и све што наиђе“,

или

„Не питај ме гаро ђе сам био
цијеле ноћи у кафани пио
ала волим виолине струне
па ми младост у кафани труне“,

или пак

„Пијем пјевам не спавам по ноћи
мој животе докле ли ћу моћи
пијем пјевам и помало лолам
немам жене и ја тако морам“

као и :

„моја мала оће да се уда,
све спремила само нема куда!
сад се цуре удају на рате,
удају се па се кући врате.“

временом усваја наведене навике, од којих су све најблаже речено самоубилачке и убилачке. Речи песама гаре обилују развратом, жељом за пићем, самоубиствима, убиствима, преваром, тучом, сексуалним односима са било ким, па чак и хомосексуалним када нема никога. Главни ликови песама су вазда неке барабе, швалери и алкохоличари који су главне „баје“ у друштву и који су поштовани управо због свих могућих негативних особина.

Таква омладина и не може да има поимање о породичним вредностима, браку о поштовању породице и жене. Између осталог вероватно је да је и то један од разлога све већег броја распалих бракова по мањим срединама. Јер међу Србе се најбоље прима музика, а овај правац је за сада непревазиђен по питању речи и порука које се тиме шаљу.

Занимљиво је да ову врсту музике слушају и девојке, па чак и девојчице које врло срчано певају песме о насиљу над женама, па кажу:

„Немој, гаро, реци па слагати
бараба ће косе почупати
немој, гаро, варати бећара
од бећара добићеш шамара“,

или

„Испред куће метар дрва,
ти си моја љубав прва.
Мала моја дођи да свирамо малкице,
ја док свирам ти ми скини гаћице.“

Од велике конкуренције и све више „песама“ буквално сваки стих, свака проста реченица одише безобарзлуком и позивом на нешто промосикутнетно и ненормално. Ипак, без „крвавог“ алкохола, ништа:

„Готов је, готов је, убиће га жена
уш’о је у трећи картон Хајнекена
Алкос, алкос нема перспективу
добар човјек, донеси му пиву

Дрхте руке око моје плаво
ој ракијо однио те ђаво
Млад сам момак велика је штета
што по мозгу ракија ми шета

Дуни вјетре мало преко јетре
Умријећу од бола
Изгорјело све од алкохола“.

Првак овог музичког правца, који највише подсећа на крајишку народну музику, најпрје је био Баја Мали Книнџа који је кроз полупатриотске песме радикалско – гибаничарског типа из БиХ ушао у Србију и касније полако уводио у своје ауторске песме комерцијални неморални спој свега и свачега, а који су затим попримили многи други. Као што су Гоци бенда, Зоран Кулин, Калач и безброј других, а који без икаквог оправдања своју „музику“ називају „етно српском музиком“. Наравно, ништа мање не одударају ни остале мало познатије „звезде“ народне и поп музике у чијим песмама такође има свега и свачега.

Ваља напоменути да овај антимузички ранг није концентрисан само на мале средине, врло популаран је и већим градовима, али и у дијаспори. Па замислите сада када неки изгубљени Србин поведе пријатеља странца на концерт неког од набројаних „певача“ и објасни му стихове које наводно излазе из уста девојке са србског села:

„Зашто мене савјетују жене,
кад су жене још горе од мене.
Зашто мене савјетује тетка,
кад је тетка шупља ко решетка.“

Описа српских девојака са села има безрбој, и углавном се у свет шаље слику о нашим девојкама као о безубим глупачама,неписменим пропалитетима и нимфиманкама које радо шире ноге сваком ко их пита, срљају у инцесте и сличне ужасе, што се да прочитати из неколико следећих примера:

„Моја мала нема предњих зуби,
кад је љубим мене пропух уби.“

затим:

„Ти си мала ко и своја нана,
дизала си ноге до тавана.“

А да сва ова морбидност добије на тежини, ови заостали мозгови у својим „песмама“ обилно су помињали Бога, свеце, анђеле, цркву, и све то у виду неких мини „молитви“ које се опет односе на што више алкохола, што више жена, што више оружја, туча, раскрчених путева до швалерки и слично.

У најмању руку све ове песме типа „гаре“ су богоскрнављење и удар на породицу као основу људског друштва, жене, омладину, једном речју на будућност.

Немојте се ни заваравати да су ове речи “ само музика ко музика“, напротив ово је врло тежак удар на психу омладине али и старих који у овим „песмама“ виде образац понашања и усвајају га. И не говорим у будућности, већ у садашњости, такав образац живљења и односа према свему осталом је већ усвојен.

И ко је крив за то?

(Васељенска)

Poslednji put izmenjenoсреда, 06 JULY 2016 19:36
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING