Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

ВЛАДИСЛАВ ЂОРЂЕВИЋ: „МАЈКА ЈЕ УВЕК ПОЗНАТА, ОТАЦ НИКАДА”

ВЛАДИСЛАВ ЂОРЂЕВИЋ: „МАЈКА ЈЕ УВЕК ПОЗНАТА, ОТАЦ НИКАДА”

Древна латинска пословица гласи: „Majкa je увeк пoзнaтa, oтaц никада” („Mater semper certa, pater numquam”). Древни Римљани су исту идеју изразили и пословицом да је „отац увек несигуран” („pater semper incertus”). Психичке последице те чињенице жене никада неће потпуно схватити.

Да би се отклониле несигурности помажу нам генетски тестови. Али током већег дела историје нису постојали тестови којима се може утврдити очинство, тако да су се развиле мере којима се настоји предупредити неизвесност. Те мере су психолошке и културолошке.

Као jедна од основних психичких мера предострожности развила се јака мушкарчева љубмора. Већа љубомора мушкараца једна је од основних емотивних разлика међу половима. А она је ту из добрих разлога. Нико не воли да отхрањује туђе дете. Ако ишта мушкарац мрзи, онда је то да буде „рогоња”. У мушкарца је уткан одбрамбени механизам који га алармира на најмању индикацију да му је партнерка неверна.

Постоје и законске мере осугуравања. Једна од њих је брак. Брак је за мушкарца средство да има извесну сигурност да је потомство које му жена приписује заиста његово. Брак не даје потпуни осећај сигурности, али ипак буди неку наду.

Поред брака, створени су и други обичаји и закони који подупиру женску рестриктивност. У свим културама постојали су обичаји и закони који женама прописују нека ограничења. Савремени феминизам огорчено протестује против тих „двоструких стандарда”. Протест је у реду, али несхватање његових корена није. Двоструки стандарди неће никада неће потпуно нестати, јер им је корен у људској природи, тј. у разликама у људским реподуктивним системима. Корени двоструких стандарда суштински нису социјални, него биолошки. Социјални инжењеринг „родне равноправности” је утопија.

Обичаје и законе који подупиру женску рестриктивност подупире и патријархална култура. У оквиру ње настао је мит о Адаму и Еви (Прва књига Мојсијева 3). По њему, Ева је згрешила, јер се одвојила од Адама. Наравоученије мита је јасно: нежељене последице могу настати ако се жени дају превелике слободе.

Мушкарци су веома љубоморни, а та љубомора може да пређе у љутљу, а она у насиље. Велики број „родног-засованог насиља” управо је мотивисан љубомором. Мудре жене су тога свесне. Немудре се на то не обазиру, а последице могу бити кобне.

Наравно, и жене су љубоморне. Оне сигурно не уживају у томе да њихов партнер много времена проводи са другом женом. Опасност је ту велика. Мушкарац може своје емоције, па и ресурсе да усмери ка тој жени. Може чак и да постане отац њеног детета. Све је то за жену стресно и болно. Али ипак, све до не може довети до тога да она не зна ко је њено дете. Преварена жена и даље зна да су њена деца њена. Очинство је несигурно, мајчинство је сигурно. Та чињеница је створила различите психичке склопове мушкараца и жена.

То је наука, а морал? Најбољи начин да се спречи мушка (и женска) љубомора јесте тај да се не даје повода за њу. Патријархална култура која налаже нека оганичења и женама и мушкарцима има и данас смисла

Poslednji put izmenjenoуторак, 26 JULY 2016 19:49
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING