Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

БАЈАТОВИЋ: ПОСТОЈИ ЛИ “ГАСНА ЗАВЕРА” У ВЛАДИ СРБИЈЕ И СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, Зорана Михаиловић, већ дуже времена је у тешкој ситуацији због чињенице да Алексеј Милер, први човек руског гиганта Гаспром и председник руске Владе Медведев, штите Душана Бајатовића директора Србијагаса, кога је она хтела да отера у затвор. Док се Михајловићева нервира, Бајатовић, спокојно увози азербејџански гас…

 

“Министарка енергетике, развоја и заштите животне, Зорана Михајловић, изазвала је прави рат са Русима, рат унутар СНС, али и Владе Србије, када је покушала да спроведе реструктуирање јавног предузећа Србијагас, и у затвор отера директора Душана Бајатовића.

Полузванично, хтела је да из посла набавке гаса, искључи посредничке фирме, да из система Србијагаса искључи непотребана предузећа, отера директора, отпусти страначке кадрове, да гасна складишта претвори у засебне фирме…

За длаку је избегла смену са места министра, а на неке њене предлоге председнику Томиславу Николићу, наводно се пожалио лично председник Руске федерације Владимир Путин!

Идеја да би директор Србијагаса Бајатовић могао да буде смењен, или „не дај Боже" ухапшен, најмање се свидела првом човеку Гаспрома, Алексеју Милеру, који је Александру Вучићу очитао лекцију саопштивши му, да неко његов у Влади опструира међудржавни споразум "Јужни ток" и да ће он лично штити Бајатовића. Незванично Милер је оптужио, Зорану Михајловић…

“У питању је стратешко партнерство са Србијом и Србијагасом, а Душана Бајтовића ја сматрам гарантом нашег партнерства”, саопштио је Милер Вучићу. Затечен оним што је чуо, потпредседник Владе Србије попут Мирка у култном филму "Маратонци трче почасни круг" узбуђено је рекао:

“Избацићу лично из странке и Владе сваког ко буде опструирао договор са Русима! “

Милер је задовољно отишао са састанка и Бајатовићу јавио да више не брине. Задовољан је био и Вучић, да сазна да Руси не сумњају на њега него на Михајловићеву. За министарку је ситуација наставила да се компликује…

Сазнавши у какве је невоље Михајловићева упала, стари непријатељи из времена док је била саветница Мирољуба Лабуса напаковали су јој причу:

Иза Зоране Михајловић стоји Војин Лазаревић, он преко ње остварује утицај на српски енергетски сектор. Штити своје људе у ЕПС-у. Она ће по његовим инструкцијама наставити да руши све споразуме са Русима. Њега Руси не воле јер су преко његове Ексим банке финансирани чеченски терористи,” гласи трач који је брзином светлости дошао до Вучићевих ушију!

Паничан страх ухватио је министарку. Колико се потресла говори и њена приватна порука: "…Вечерас сам гост у Утиску ("Утисак недеље" ТВ Б92, пруим. ред.). На мене су почели озбиљни напади. Напада ме Бајат. Напада и Бачевић. Покушава да ме посвађа са Вучићем. Чим сам кренула у обрачун са Бајат- лоповлуком кренуло је спиновање, као ја сам против Јужног тока. Кренула сам у обрачун са Бајатом. И одмах сам против Ј. тока…Смешно. Ја ћу вечерас нагласити да не само да нисам…већ да ћу ја оног ко јесте најурити из владе у …..м.

Рећи ћу вечерас све за ТЕ ТО НС (Термо електрану, Топлану Нови Сад). Нећу помињати имена али рећи ћу да ће сав криминал бити испитан…

Неко пушта и причу да имам везе са Војином. Немам појма ко. У неком ресторану сам га видела два пута, али никада са њим нисам разговарала, ако неког желим да видим у затвору то је…" (недостаје део текста).

     Турчин је наш, а акције су његове

Из наведеног не делује толико да је Михајловићева крива за сукобе, али је чињеница да се због њених ставова, копља ломе: унутар странке сукоб са Миланом Бачевићем, министром рударства и пријатељем Томислава Николића. Унутар Владе са кадровима СПС. На међународној сцени са великим делом Руске политичке елите.

Како би смо из прве руке сазнали какви су детаљи плана о реструктуирању Србијагаса, одакле је све и почело, обратили смо се лично и министарки. Да Михајловићева жели да реструктуира Србијагас, чули смо још децембра прошле године, на конференцији за штампу. После тога је Вучићу запрећено да утиче на њу, док је јавност остала ускраћена за детаље плана реструктуирања, као и планове хапшења Бајатовића.

Највећи део њеног плана је техничког карактера, нпр. издвајање подземних складишта из ситема Србијагаса, док је искључење посредничких фирми из куповине руског гаса, прича у којој Михајловићева активно учествује последњих десет година. Када се последњи пут бавила том причом истовремено је покренута и "афера Ериксон" Лабус је избачен из Владе и странке, а она као његова саветница остала је без ангажмана.

После петог октобра, кризни штабови ДОС, упадали су у институције, државне фирме на недемократски начин. Мимо статута правних лица, која су оружјем запоседали именовали би нове руководиоце. Комесари ДОС-а, планирали су да овакав сценарио приреде и директору фирме Прогрес, Мирку Марјановићу, али су од њега напрасно одустали. Марјановић је Прогрес водио још дуго година после петог октобра. Према урбаној легенди кризни штаб који се запутио у Прогрес зауставио је лично председник Владе Зоран Ђинђић. Ђинђића је опет наводно позвао неко од колега из руске Владе и објаснио му:

"…Ако не заштите Мирка, Србији неће бити испоручен руски гас, током зиме која следи…"

Фирма Прогрес била је сувласник у компанији Југоросгас, коју су 1998. године основали Руска федерација и ондашња Савезна република Југославија. Руска фирма ОАО Гаспром (данас Гаспром) поседовала је педесет одсто компаније, док је Нафтна индустрија Србије (НИС) поседовала двадесет одсто, Прогрес петнаест, ћерка фирма Прогресгастрејдинг десет и Беобанка пет одсто капитала.

Фирма је имала право посредовања у куповини гаса за потребе српске привреде – односно снабдевање Србијагаса који тада послује у оквиру система НИС, право изградње и финансирање гасовода, продаје гаса који се тим гасоводом транспортује.

Власнички удео Српских предузећа полако је са педесет одсто спао на тек двадесет пет. Беобанку је Г17 отерао у стечај и њен удео је Агенција за осигурање депозита којом тада управља Г17 продала упола цене НИС-у. На тај начин су оштетили банку и повериоце.

Удео који је имала фирма Прогрес, пренет је на Прогресгастрејдинг, али уместо да и то продају НИС, удео је продат странцима.

Зорана Михајловић, је за овај пропуст оптужила Милутина Продановића (ДСС), који је као директор државне фирме Енергогас 2005. године од стране Владе, био задужен да организује, да НИС купи Прогресов удео. Продановић свој посао није обавио.

- После извесног времена, Прогресгастрејдинг своје акције нуди даље. Купује их фирма Центреx из Беча, унутар које је и Босфор гас, Турчина из Призрена, Али Шена, са необичном структуром капитала, пише у документу који је Зорана Михајловић, док је била саветница послала потпредседнику савезне Владе Мирољубу Лабусу. Она даље објашњава да су на тај начин странци постали већински власници у магистралном гасоводу у Србији.

“То је недопустиво. Јер је то преносна мрежа гаса, на високом притиску, она се не приватизује”, узалуд је упозоравала Михајловићева.

Ипак, Али Шена, сувласника фудбалског клуба Фенербахче није могла да избаци из власничке структуре. Потом је предложила да се ова фирма у којој Србија сада има тек двадесет пет одсто полако изгура из послова у нашој земљи, а да као основ за то послуже, прописи који су тада онемогућавали градњу гасовода без доделе концесије.

Дуго година Југоросгас је заиста био маргинализован. Сваке године су исказивали губитак у завршном рачуну. Гас из руске федерације је купован директно од Гаспрома.

Из списа које је Михајловићева саставила, види се да је, јесен 2006. године донела преокрет. Тада Србијагас, почиње редовно да купује енергенте преко посредничке фирме Југоросгас уместо директно од Гаспрома.

У једном од приватних мејлова министарке енергетике до којих је наша редакција дошла, сазнајемо да она сматра да је Лабусова смена, имала директне везе са увођењем посредничке фирме у куповину гаса.

-Од 2006. године уместо директно Србијагас набавља гас не од Газекспората ( данас Гаспром) како је чинила деценијама, већ од посредника Југоросгаса. Први потписник овог уговора је Милош Миланковић (Г17). Јер када је Лабус изашао из Владе и кабинета и странке, онда је кренула пресија и лудило ка његовим кадровима. Не само према мени, која сам имала проблема да се запослим, већ и према директору Србијагаса, Милошу Томићу, који добија отказ и на његово место Динкић са Иваном Дулић поставља Милоша Миланковића, жалила се тада Михајловићева.

Јануара 2007. године у време док је обављао функцију техничког министра у Влади Србије Радомир Наумов (ДСС), потписује уговор којим се фирми Југоросгас даје право да обављају делатност од општег интереса. Тако је ово предузеће са већинским страним капиталом добило право да обавља делатности исте као и државна фирма Србијагас.

Све ово дешавло се далеко од очију јавности. Михајловићева која је са Лабусом избачена из јавног живота, из петних жила се трудила да нађе нови ангажман.

Тек када је Сузана Грубјешић посланица Г17 у јавност изнела информацију да грејање не би морало да поскупи, када 35.000.000 евра годишње не би плаћали провизију Југоросгасу, Михајловићкине приче постале су интересантне.

Крива је Демократска странка Србије, јер је бивши директор Србијагаса Саша Илић, потписао анекс са Југоросгасом који то омогућава.”, оптужила је Грубјешићева, бивше коалиционе партнере.

Михајловићева тада задаје тежак ударац бившим партијским колегама износећи у јавност да је главни кривац ипак странка Г17, јер је уговор на основу кога Србија губи 35.000.000 евра годишње потписао њихов човек Милош Миланковић. У време када она то износи у јавност Миланковић је директор Електро мреже србије ЕМС. Бивше партијске колеге су се после тога ућутале и поднеле тужбу против Михајловићеве и новинара који је пренео њену изјаву.

     Ко је изгубио битку?

На суђењу 2009. године, под заклетвом да ће говорити истину, или сносити законске санкције, односно затворску казну до две године затвора, Милош Миланковић бивши директор Србијагаса и ЕМС сведочи да јесте потписао уговор којим је омогућено фирми Југоросгас да узима провизију од посредовања у трговини гасом.

Услов руске стране за испоруку био је да гас може да се испоручује, да то није спорно, али да ће испорука ићи преко фирме Југоросгас, изјавио је тада Миланковић. Према његовим тврдњама пред истражним органима Југоросгас је тада задужен и за "изградњу Јужног тока". Михајловићева је Миланковића тада оптужила: да

-Када је потписао спорни уговор истовремено је био директор Србијагаса фирме у која потписује са једне стране и потпредседник Југоросгаса фирме која потписује уговор са друге стране. У питању је уговор за који је Грубјешићева тврдила да је штетан. Да Србија због њега трпи штету од 35 милиона евра годишње. Михајловићева је истакла и да осим што је већински страној фирми Југоросгасу омогућено да има екслузивно право посредовања у набавци гаса за Србијагас и осим што је фирми дат исти статус који имају само јавна предузећа они имају и погодности да ексклузивно гасификују и снабдевају гасом јужну Србију и да граде две гасне когенеративне електране у Нишу.

Због потреба Југоросгаса је чак и Скупштина Србије донела закон о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности ради градње гасовода Ниш -Лесковац, који се гради под ознаком МГ-11.

После фијаска који је доживела када се Динкић обрачунао са Лабусом, Михајловићева се повремено у медијима појављивала као експерт за област енергетике, а када је формирана Напредна странка, она се одмах у њу и учланила.

Напредњаци формирају Владу, она добија министарство енергетике. Њено тумачење енергетског споразума са Русијом, било је да фирму Југоросгас треба искључити из посредовања што је одмах и покушала да уради.

Овај проблем је решен 27.3.2013. године када су потписана два уговора о испоруци руског гаса Србији до 2021. године.

Први уговор су потписали председник Управног одбора Гаспром експорта Алексеј Милер и директор Југоросгаса Владимир Колдин, а други су потписали Милер, у име Гаспромекспорта, и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, у присуству амбасадора Руске Федерације Александра Чепурина и министра за природне ресурсе, рударство и просторно планирање Милана Бачевића. На потписивању није била српска министарка енергетике Зорана Михајловић.

Пре потписивања уговора премијер Србије Ивица Дачић састао се са Милером, а после састанка је најавио да ће 10. и 11. априла боравити у Руској Федерацији…Дакле министарка енергетике је битку са Југоросгасом дефинитивно изгубила. Да ли је изгубила и битку у којој је покушавала да директора Србијагаса Душана Бајатовића отера у затвор?”

©Гето Србија

материјал: Лист против мафије

Poslednji put izmenjenoуторак, 14 мај 2013 21:10
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING