Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Nastavlja se poniživanje Srba iz Srbije

Pojedini srednjoškolci izjašnjavaju se kao pripadnici romske nacionalne manjine da bi lakše upisali željene fakultete, dobijali stipendije i mesto u domu, kaže za “Blic” Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta Roma i najavljuje da će protiv nekih od njih podneti krivične prijave.

 

 

Lažu da su Romi kako bi se upisali na fakultet

 Pojedini srednjoškolci izjašnjavaju se kao pripadnici romske nacionalne manjine da bi lakše upisali željene fakultete, dobijali stipendije i mesto u domu, kaže za “Blic” Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta Roma i najavljuje da će protiv nekih od njih podneti krivične prijave.

Nemamo načina da se borimo protiv prevara: Vitomir Mihajlović

Kada se izjasne kao Romi, kandidati dobijaju pravo da se nakon polaganja prijemnog ispita upišu na budžet mimo rang liste, odnosno u okviru dva odsto od ukupnog broja mesta na fakultetu, koliko je predviđeno za pripadnike nacionalnih manjina i osobe sa invaliditetom.


- Lažni ili, kako ih mi zovemo, “jednokratni” romski studenti, pojavili su se od prošle godine. Osim što se na prvi pogled primeti da nisu Romi, to se vidi i po njihovom prezimenu, odnosno porodičnom stablu. Međutim, mi im ništa ne možemo. Njihovo Ustavom zagarantovano pravo je da se izjasne kako žele i ako se tome usprotivimo, onda kršimo najvažniji državni akt. Zloupotrebe se uglavnom dešavaju na elitnim fakultetima poput Medicinskog, Arhitektonskog, Farmaceutskog. Jedini način da prevarama stanemo na kraj je da protiv pojedinih od njih pokrenemo krivične prijave - priča Mihajlović.Za nas su ta mesta jedina šansa, a oni ih zauzimaju - Milena Stanojević

Da bi se neko smatrao pripadnikom romske nacionalne manjine, sve što treba da uradi je da se u opštinu u kojoj živi prijavi u poseban birački spisak. Nakon toga odlazi u Nacionalni savet Roma i traži potvrdu koju moraju da mu izdaju.


U Kancelariji za ljudska i manjinska prava kažu da ne mogu ništa da učine, jer kada iz Nacionalnog saveta Roma dobiju potvrdu da je neko njihov član, oni moraju da je poštuju.


Mladi Romi ogorčeni su zbog ove pojave.
- Tužno je što se naši vršnjaci koriste takvim prevarama. Mnogi mladi Romi su prinuđeni da istovremeno rade i školuju se i ne uspevaju da postignu uspeh kao neko ko odrasta u mnogo boljim uslovima. Za njih su tih dva odsto mesta na fakultetima jedina šansa. Na sreću, ja sam uspela da upišem Medicinski fakultet u Beogradu i to na budžet, a da nisam ušla u tih dva odsto - priča Milena Stanojević (20) iz Beograda.

Ministarstvo nemoćno

„Mi tu ništa ne možemo. Spiskove upisanih pripadnika nacionalne manjine dobijamo od Kancelarije za ljudska i manjinska prava i ne možemo tek tako nekoga da optužimo da nije Rom“, kaže Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

Blic

КОМЕНТАР ГЛАСА

КАКО СТВАРИ СТОЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ СРБЕ И СРБИЈЕ ЋЕ БИТИ НЕМОГУЋА МИСИЈА УПИСАТИ ФАКУЛТЕТ, СВИ ИМАЈУ ПРЕДНОСТ .НА НАШЕМ БУЏЕТУ СУ И СТУДЕНТИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ И ИЗ ОСТАЛИХ БИВШИХ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ДРЖАВА.КАКВА СЕ ТО ПОЛИТИКА ВОДИ У ЈОШ УВЕК ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ СРБИЈИ ПРЕМА СРБИМА ИЗ СРБИЈЕ.КАКВА ЈЕ НАМЕРА ДИСКРИМИНАЦИЈЕ СРБА ИЗ СРБИЈЕ У СРЕД СРБИЈЕ У ОВОМ СЛУЧАЈУ, ДА ШТО МАЊЕ ДЕЦЕ ДОМАЋИНА СРБИЈЕ БУДЕ ФАКУЛТЕТСКИ  ОБРАЗОВАНО, ИЛИ...?

Poslednji put izmenjenoсреда, 24 JULY 2013 12:31
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING