Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Још једно невиђено понижење за Србију и Србе из Србије

 Овај текст говори да у Србији много тога није у реду, када држављани не баш пријатељских земаља могу управљати земљом домаћина.

 

 А ГДЕ СУ СРБИ ИЗ СРБИЈЕ У ПОЛИТИЧКОМ ЖИВОТУ СРБИЈЕ, ЈЕ ПИТАЊЕ КОЈЕ СЕ НАМЕЋЕ ПОСЛЕ ЧИТАЊА ОВОГ ЧЛАНКА.

КАКО МОГУ АУТОХТОНИ ДРЖАВЉАНИ БИВШИХ ЈУГО ДРЖАВА ЗАСТУПАТИ ИНТЕРЕСЕ СРБИЈЕ?

ИМА ЛИ ТО ГДЕ?

ИМА ЛИ НЕКИ СРБИН ИЗ СРБИЈЕ ДА ЈЕ БИЛО ШТА ВАЖНО У ДРЖАВАМА БИВШИХ ЈУГО РЕПУБЛИКА?

 

 Нису сви политичари у Србији из Црне Горе, има их и из БиХ

Београд – Већина данас најважнијих лидера и политичара на западном Балкану вуку порекло, рођени су или живели на просторима Босне и Херцеговине. Занимљиво је да, када је реч о српским политичарима, у већини случајева је само један од родитеља је из Босне, а други из Србије.

Мало је познато да је актуелни вицепремијер и министар одбране Србије, председник Српске напредне странке Александар Вучић, пореклом из места Ћипуљићи код Бугојна, у средњој Босни. Вучићев отац Анђелко је из села Чипуљићи, а мајка Ангелина (девојачки Милованов) из Бечеја у Војводини.

Отац Анђелко, како је забележено у Вучићевој биографији, рођен је почетком Другог светског рата недалеко од Београда, јер је његова мајка Драгица, пореклом из Шипова, протерана од Павелићевих усташа из Бугојна. Тада су убили њеног мужа Анђелка, Вучићевог деду, прадеду Радета, стричеве, готово целу породицу. Отац Анђелко преживео је јер је био у мајчином стомаку. Вучића и данас има у Бугојну.

Мало је познато да и породица актуелног градоначелника Београда и председника Демократске странке Драгана Ђиласа има, такође, корене у БиХ. Његов отац Душан је из села Очигрије, на путу између Дрвара и Бихаћа. Ђиласи су, према предању, у Босну дошли из Истре, да би касније део њих отишао у Црну Гору, а било их је и на Косову.

У Сарајеву је 15. јануара 1958. године рођен Борис Тадић, бивши председник Србије и Демократске странке. Родио се у породици српског филозофа и члана Српске академија наука и уметности (САНУ) Љубе Тадића, тада запосленог у Сарајеву, а породица се касније одселила у Београд. Тадић је много пута истицао да је рођен и једно време живео у Сарајеву.

У Босанском Шамцу је 1. аугуста 1952. године рођен и убијени српски премијер, покојни Зоран Ђинђић. Ђинђићев отац је као војно лице добио прекоманду у Травник, где је Зоран наставио школовање. Ђинђић је од 1961. до 1969. године у Травнику похађао основну школу и гимназију. Након два разреда гимназије у Травнику, Ђинђић се с породицом преселио у Београд, где је наставио школовање.

Милева, рођена Мршић, мајка председника Либерално демократске партије Чедомира Јовановића је из села Гуњевци код Босанске Дубице, где је Јовановић наследио стару трошну кућу и шуму. Јовановићи наводно имају још једну кућу у селу Липова Греда код Босанске Дубице, коју је градио Мирко Мршић, Чедомиров ујак. Јовановић је као дете долазио у родни крај мајке Милеве, али и недавно када је, наводно, хтео да обиђе имање.

Из Босне и Херцеговине је и Јовановићева супруга Јелена, која је рођена и одрасла у Невесињу. Њен отац Мијат Савић био је лекар у Невесињу од 1978. до 1982. године, а од 1982. године до почетка рата био је активан у Мостару. Од 1992. до 1994. године радио је у Ратној болници у Невесињу.

Иако је рођен у Војводини, и лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић детињство је, такође, провео у БиХ. Основну школу завршио је у Фојници, а гимназију у Гацку. Заменик председника Српске радикалне странке Немања Шаровић по оцу је из Херцеговине. Наиме, његов отац Блажо рођен је у Гацку.

И бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић има босанске, крајишке корене. Његов прадеда и прабака су Нурија и Девледа Поздерац.

Нурија Поздерац имао је осморо деце, четири сина и четири ћерке. Двојица синова, Хамдија и Хакија, били су у Југославији важни босанскохерцеговачки политичари 80-их година прошлог века. Њихова сестра Садета Поздерац, која је живела у Београду и била директорка Прве београдске гимназије, удала се за дипломату Шерифа Буљубашића. Имали су сина Сеада и ћерку Сену. Ћерка Сена удала се касније за Михајла Јеремића и родила сина Вука.

Вук Јеремић у неколико наврата је отворено истицао да „јесте Србин и православац, али да је поносан и на своје претке.

На листи оних који имају БиХ порекло је и бивши гувернер америчке савезне државе Илиноис, Милорад Род Благојевић, који издржава 14-годишњу казну за корупцију. Његова мајка Мила Говедарица је из Гацка.

И актуелни премијер Хрватске Зоран Милановић пореклом је из западне Босне. Милановићев деда се из Ливна одселио у Сињ, где је рођен његов отац. Иначе, Милановићи су на подручје сињске крајине дошли у великој сеоби коју су рамски франејвци предводили још 1687. године. Међутим, неке породице Милановића су се, након тога, поново вратиле у БиХ и населиле католичка села уз Ливањско поље. У телефонском именику забележено је 29 Милановића из Ливна.

Становници села Била, Чосанлије, Пролог и Губер на подручју Ливна и данас тврде да су сви Милановићи родбина, те да им је и премијер Хрватске род. „Сви су сињски Милановић из Ливна“, тврде Милановићеви рођаци. Из БиХ је пореклом и Милановићева супруга, лекарка Сања Мусић-Милановић. Наиме, и њена породица Мусић је херцеговачког порекла. Милановић је приликом једне посете Босни и Херцеговини и сам казао да је већина Хрвата у Хрватској пореклом из БиХ.

Градоначелник Загреба и кандидат на изборима за председника Хрватске 2009. године Милан Бандић рођен је у засеоку Бандића Бриг у Доњим Мамићима код Груда, где је завршио основну и средњу школу, а његови бројни рођаци, као и мајка, и данас живе у Босни и Херцеговини.

Курир

Poslednji put izmenjenoпетак, 26 JULY 2013 11:11
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING