Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Prev Next

Privatni rat Borisa Tadića

Privatni rat Borisa Tadića

U svom pismu, koje je prosledio medijskoj kući B92, bivši predsednik Srbije i počasni predsednik Demokratske stranke, između ostalog kaže da je „u poslednjih godinu obišao desetine zemalja i razgovarao sa najvišim zvaničnicima vlada širom sveta i predstavnicima EU, MMF, Svetske banke, i ostalih relevantnih institucija kako bi se borio za interese Srbije“.

Otkud to da bivši predsednik i dalje obilazi „desetine“ zemalja, kao da je i dalje aktuelni predsednik?

Odakle mu novac za takva „ekskluzivna“ putovanja? Može li se znati tačan spisak zemalja koje je Tadić posetio?

Od onih poseta koje su jasno obelodanjene, dobro znamo za Tadićev prošlogodišnji odmor na Visu i ovogodišnji na Hvaru. Na takvom putu po Hrvatskoj pratilo ga je pet pripadnika obezbeđenja. Pretpostavljamo da je takva „telohraniteljska petorka“ pazila i čuvala (ne zna se od koga) bivšeg predsednika Srbije i na drugim svetskim meridijanima.

Troškovi koje bivši predsednik na takvim svojim putešestvijima pravi sigurno su ogromni i nije jasno ko ih snosi. Država Srbija? Demokratska stranka? Tadić iz svog kućnog budžeta?

Ako takva Tadićeva putovanja padaju na teret budžeta Srbije, tada je neshvatljivo da današnja vlast priča o „stezanju kaiša“, a da pritom dozvoli da bivši političari, sa svitom, odlaze i dalje u „državne posete“ širom sveta, kao da nisu bivši.I nije u pitanju samo novac (što je svakako mnogo važno), nego su u pitanju interesi države Srbije i spoljna politika zemlje, koja bi morala da se sprovodi jedinstveno, u okviru Ministarstva za inostrane poslove.

Otuda se nameće još jedno veoma važno pitanje: da li je MIP obavljao razgovore s Borisom Tadićem pre njegovih odlazaka u „državne posete“. Kako sam kaže, bivši predsednik Srbije je obilazio na desetine zemalja i tamo vodio razgovore s predstavnicima vlada (širom sveta!). Znaju li u Ministarstvu inostranih poslova Srbije sadržaj takvih Tadićevih razgovora sa stranim zvaničnicima? Ako znaju, tada bi oni stavovi, koje je Boris Tadić zastupao na svojim međunarodnim ekskurzijama, morali biti poznati srpskoj javnosti.Naime, politika jedne zemlje (posebno spoljna) nikako ne bi smela da bude neusklađena. Jednom pojedincu se ni u kom slučaju ne bi smelo dopustiti da svojevoljno zastupa državne interese, bez obzira o kome se tu radilo. U ozbiljnim zemljama nijedan zvaničnik, bio on bivši ili aktuelni, nema pravo da u međudržavnim razgovorima zastupa one stavove koji njemu padnu na pamet. U stvari, nije neobično da vlada neke države koristi i dalje svoje ljude koji su nekada bili na visokim funkcijama u državnom aparatu. Istina je da takvi ljudi imaju određena poznanstva i veze koje bi se ponekad mogle iskoristiti za dobrobit zemlje. Ali, takvo „korišćenje“ bivših državnih zvaničnika moralo bi da bude pod budnim okom vlade, to jeste, ministarstva za inostrane poslove.U Srbiji, izgleda, nikoga ne zanima ni kuda to Boris Tadić putuje, niti s kim se na takvim putovanjima sastaje. Na primer, da li je normalno da bivši predsednik odlazi na „odmor“ u susednu Hrvatsku; u državu koja je i danas neprijateljski raspoložena prema Srbiji? I da se još tamo susreće (zvanično ili nezvanično) sa najvišim državnicima te zemlje? Zapravo, o čemu je Boris Tadić mogao da razgovara sa svojim „prijateljem“ Ivom Josipovićem (hrvatskim predsednikom) ili Zoranom Milanovićem (hrvatskim premijerom)? O kakvim temama je Tadić mogao s njima da diskutuje i na koji način, a da bi to moglo da bude na korist države Srbije?Kada se uzmu u obzir činjenice da je Hrvatska, vojnim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“ , proterala na stotine hiljada Srba i da za takav genocidni akt nikada nije odgovarala, jasno je da ozbiljni srpski državnici ne bi smeli da načinju bilo kakve druge srpskohrvatske međudržavne teme, dok se ne reši status srpskih izbeglica. Uz to, znamo da i dalje stoji tužba Hrvatske protiv Srbije u Međunarodnom sudu (kao i srpska kontratužba) – i pred takvom činjenicom srpska vlast nipošto ne bi smela da zatvara oči.Navodimo primer Hrvatske kao najeklatantniji, ali nisu mnogo manji ni problemi koje imamo sa drugim državama u svetu, koje su priznale paradržavu Kosovo. A većina Tadićevih „zapadnih prijatelja“ odavno se ponaša protivno interesu Srbije, neskriveno (protivno međunarodnom pravu) gazeći njen suverenitet i integritet. Indikativno je i to, da Boris Tadić i dalje (pored zvaničnika EU) posećuje i visoke službenike Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Ovde bi svako normalan morao da stavi prst na čelo, pa da se priupita, kakve to stručno-inetelektualne sposobnosti ima jedan psiholog u domenu finansija, da bi mogao (u ime države!) da vodi razgovore s predstavnicima MMF-a i Svetske banke?Ono što je u svemu najporaznije i najopasnije, jeste činjenica da trenutna srpska vlast dopušta da se određene međudržavne aktivnosti obavljaju izvan pažnje najviših državnih organa. Čemu služi Vlada Srbije i MIP, ako „državne interese“ mogu po svom nahođenju da zastupaju pojedinci koji su ranije bili u vrhu državne vlasti? To jeste, ko je, kada i kako ovlastio bivšeg predsednika da se i dalje (po svom nahođenju) „bori za interese Srbije“? Ako ga je Vlada Republike Srbije za takve aktivnosti ovlastila, tada bi ona morala da javno saopšti iz kojih je razloga to učinila. A ako Vlada Srbije nije Borisa Tadića ovlastila da se „bori za interese Srbije“, tada bi morala pod hitno da se sastane i da analizira „državne aktivnosti“ bivšeg predsednika, te da o tome pred javnost izađe s jasnim stavom. To jeste, potrebno je da se vidi koliko je novaca potrošio bivši predsednik tokom svojih „državničkih“ poseta i ko je to sve platio. Takođe, nužno je da se javnost obavesti, da li je Boris Tadić u susretima sa svetskim državnicima i službenicima MMF i Svetske banke uistinu zastupao interese države Srbije ili svoje lične interese?

D. Gosteljski

KORENI

Poslednji put izmenjenoсреда, 16 октобар 2013 22:16
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING