Prijavi komentar

Ovo pismo sam dobio od nase Tode koja kao sto ces videti zivi u Australiji, te bih te zamolio ako mozes da to njeno pismo dostavis trenutnom predsedniku Vlade Dacicu i svuda gde se cuje tvoj glas u dijaspori i Srbiji, ja cu pokusati svuda u Srbiji gde imam mogucnosti.

Unapred zahvaljujem

Miodrag Trajanovic

saradnik lista udruzenja Srba monarhista Australije "Srbska kruna" iz Srbije
Postovani kolega Trajanovicu,
Dobila sam vase pismo, ali nemozete mi raditi Sajt ako nemate sve moje knjige. Sto se tice cene uredu je, ali i ove dve moje knjige sa tvrdim povezom dodala sam i pitala u posti kostalo bih me oko 120-dollara postarina pitala sam to je previse. Videcu neznam kako da vam dostavim nije svejedno, jer je ogromna daljina pa nije ni cudo.
Saljem vam jedno moje Otvoreno pismo koje sam slala tamo0 na vise mesta i niko mi jos uvek nije odgovorio. Dali ovo pismo Vi mozete nekome dostaviti do Kancelarije za dijasporu, hvala vam unapred,pozdrav Toda.

OTVORENO PISMO PRESEDNIKU VLADE SRBIJE
Postovani predsednice Dacicu,
Direktoru Kancelarije za saradnju sa dijasporom
Koordinatoru Ekonomskog saveta Skupstine dijaspore

Pismima Kancelarije za saradnju za dijasporu i Koordinatora Ekonomskog saveta Skupstine dijaspore pozvani smo da do 6. juna 2013. dostavimo predloge o tome sta najvise ometa odnose matice i dijaspore i sta sprecava najvise investicije i povratak dijaspore.
Odrzali smo nekoliko sastanaka i zakljucili da je najveci problem pravna nesigurnost dijasporske imovine u Srbiji.
Smatramo da je najbolji metod izneti neki konkretan slucaj koji najbolje opisujeá ostale.
Raduje nas Vase izjave I napori da pomognete drzavljanima Srbije koji zive u inostranstvu. Cestitamo na Vasoj izjavi povodom vracanja dece nasim sunarodnicima u Americi.
Vasa izjava, postovani predsednice, da ce te pomagati svoje drzavljane u inostranstvu, poput zapadnih zemalja, je toplo pozdravljena u celoj dijaspori I vratila nam nadu da ce I drugi nasi problemi biti reseni.
Ja sam priznati vodeci knjizevnik I novinar dijaspore. Godinama sam organizator kulturnog zivota srpske dijaspore u Australiji I celom svetu. Clan sam UKS. Udruzenja knjizevnika Srbije u UNS. Udruzenja novinara Srbije.
Prilazem vam moju biografiju i samo nekoliko od stotinka mojih intervijua I listu antologija. Decenijama podsticem nase sunarodnike da im deca uce srspki, da putuju, grade I ulazu u Srbiju. Moj sin I cerka, kao I unuci svi rodjeni u Australiji, govore odlicnim Srpskim jezikom. Skoro svake godine dolazim u Srbiju I ostavljam hiljade dolara u Srbiji, gde stampam svoje knjige I podrzavam brojne manifestacije.
Decenijama sam slala novac za roditelje I za gradnju ogromne porodicne kuce u Ritopeku. Stoga je kuca od cetri stana podeljena tako da brat Vidoje Matic ima pola kuce a sestra Bosiljka Buric i ja polovinu. Otac je testamentom kuce izricito ostavio meni I sesti, a sesta je zivela u Holandiji, sada je povratnik I zivi u Hrvatskoj. Medjutim da sud I policija omoguce da koristimo svoje stanove, brat je kriminalno uzurpirao nase stanove tako da samo on koristi sva cetri stana a sesta I ja ni jeadan. Brat je kriminalno izdao nase stanove u kucu bez ikakve nase saglasnosti. Cela dijaspora je zgrozena nad time sto ja placam kiriju dok sam u Beogradu a moj brat uzima kiriju od stanara za moju I sestrinu polovinu kuce.
Ja imam Australijsku penziju I svakako zivela bi u mojoj kuci u Ritopeku I trosila moju penziju u Srbiji kao I stotine hiljada drugih dijasporskih penzionera. To bi bio najveci " izvozni "posao Srbije, tj milijarde deviza bi se slile u Srbiju od nas. Moja penzija I kirija od stana u Australiji je nekoliko hiljada americkih dolara mesecno. To je ovde mala suma jer je Australija jako skupa, ali je to velika suma za Srbiju.
Medjutim, mi se ne mozemo vratiti ako su nam elementarna ljudska prava ugrozena, pravo na imovinu I koriscenje nase imovine. Ako nas policija I sud nemogu da zastitite u vezi tako ocigledne stvari mi nemamo poverenje ni u druge institucije drzave. Kada bi se mi svi devizni penzioneri vratili , tada bi nas obilazila deca I unucici I time bi se sprecila prebrza asimilacija koja preti nasem narodu u dijaspori. U isto vreme u Srbiju bi se slile nove milijarde dolara.
Ja se Vama obracam jer je cest slucaj da se dijasporcima na silu otimaju stanovi I kuce a da policija I sud ne reaguju, tj godinama odlazu presude, pa za to vreme vise platimo advokate I sudove nego sto vrede nasi stanovi I kuce u Srbiji.
Poznato je da je dijaspora vise slala za gradnju I kupovinu kuca nego rodjacima. Predhodni Dulicev zakon je sprecio dijasporu da gradi, a sada sve ucestalije pojave otimanja nasledja, ometa dijasporu da kupuje I drzi stanove I kuce u Srbiji.
Medjutim to je veca steta za Srbiju nego za nas, jer ovakvi slucajevi, sprecavaju dijasporu, da gradi I kupuje kuce I fabrike po Srbiji. Poznato mi je da je dijaspora vise slala za gradnje kuca nego rodjacima. Zato naglo opdaju doznake u Srbiju.
Sa druge strane sve drzave u kojima zivimo, zbog ekonomske krize nas stimulisu da ostanemo I kupujemo kuce ovde a ne da pomazemo ekonomije nasih otadzbina. Zato smatramo da bi I Srbija trebala da obezbedi sigurnost investicija ne samo stranaca vec I dijasporaca, da bi I mi ulagali.
Zahvalni smo sto je vlada I skupstina pod vasim predsedavanjem donela zakon o jednostavnoj I besplatnoj uknjizbi kuca uradjenih bez dozvole. Dijaspora je to dugo trazila I bicemo zahvalni ako to sprovedete jer ce se dijasporci radije vratii u svoje uknjizene kuce, jer smo mi ovde navikli na pravnu sigurnost.
Sa druge strane, drzava do sada nije mogla efikasno da ubira porez na nelegano gradjene kuce, jer nijedna drzava nesme da operezuje nelegalizovane aktivnosti. Mi I rodjacima saljemo, podrazumevajuci da cemo naslediti neki kutak. Ali ako nam to sud I policija ne omoguce, onda zasto slati pomoc rodjacima ili bilo kome drugom ako ce nam braca sestre I rodjaci silom sve oduzeti. Ako se ova pojava ne zaustavi sve veci broj drzavljana Srbije u inostranstvu, prestace da salje novac u Srbiju, odustace od svoje imovine u Srbiji I prestace da masta I priprema povratak.
Samo u Atini zivi 120 000 Grka povratnika iz Australija, mnogo bi se vise Srba vratilo i u Srbiju kada bi mogli da zastite svoju imovinu. Vama hvala sto ste podrzali I Vasom posetom potpisivanje Medjunarodnog ugovovora o socijalnoj zastiti izmedju Australije I Srbije. Mi smo ovde navikli da policija I sud da brzo izbace iz stana, koga vlasnik prijavi da je nezakonito u stanu ili ne placa uredno kiriju. Zato ljudi iz celog sveta kupuju nekretnine u Australiji ili Engleskoj zato sto mi znamo ljude koji godinama zive van Australije I agenti im uredno godinama salju kirije. Ukoliko neki stanar nebi platio par meseci sudki serif bi ga brzo iselio. Takodje ako bi se neko uselio bez urednih vlasnickih papira u neki stan bio bi kratkom I jeftinom procedurom iseljen iz stana.
Medjutim u mom slucaju brat uredno, neometan od nikoga izdaje drugima nase stanove. Sa druge strane mi trosimo silne pare na advokate I sudove. Najgore je sto mi svi kazu, da mi dijasporci nemamo nikakve sanse da dobijemo izvrsnu presudu I da nas sud uvede u nas posed. Zato naglo padaju cene nekretnina u Srbiji a time se smanjuje bogatstvo I kupovna moc naroda.
Molimo da policija ode na tu adresu I pita stanare da li imaju prijavu stana na toj adresi I ko ih je primio I na osnovu kog vlasnickog papira. Kriminalno je delo da neko iznajmljuje tudju imovinu. Proveriteá brata Vidoja Matica odakle mu bogastvo jer on je etstremno bogat covek, a nezna ni sta ima, a pokusava osporavati testament jos trideset godina, jer dobija kiriju I od nje moze da placa advokate I bespravno zida na nasem dvoristu bez ikakvog naseg odobrenja.
Minimalno sto ocekujemo, da policija zapecati stanove u sporu oko nasledja. U Srbiji se moguá videti kuce I stanovi koji su zapecaceni dok se ne presudi u vezi nasledja ili podele imovine.
Nas slucaj je cak cistiji. Brat ima zadatak da ospori testament na sudu. Dok ga ne ospori, mi smo nevine, tj stanovi su nasi I mi ga moramo koristiti a ne bratovi stanari. Sa druge strane, svakom objektivnom sudiji I policajcu je ocigledno da je otac Milorad Matic imao jak motiv da ostavi meni I sestri kucu jer je brat decenijama sudom pokusavao da istera I oca I majku iz njihove kuce.
Sa druge strane ja iz Australije slala sam redovno novac negovala I izdrzavala nase ostarele roditeleje, a majka nije ni imala penziju, dok se brat sa njima sudio godinama, zeleci da ih izbaci iz kuce. Brat je trazio ponistenje pismenog testamenta. Zasto policija I sud njemu dozvoljavaju da se neosnovano I kriminalno bogati. Brat ne prihvata ni medijaciju ni mirno resenje jer mu se ovako vise isplati. I u najboljojá kombinaciji za njega, mi cemo uvek imati pravo na nuzniá deo, tako da on apsolutno nema pravo da sam zaradjuje na nasim stanovima.
Brat ce prihvatiti da se nagodimo, samo kada po postupcima policije I suda shvati da nije privilegovan I zasticen pred zakonom. Vas molimo u ime hiljada ostecenih dijasporaca, da prekinete tu praksu otimanjaá imovine dijasporcima. Danas se sve zemlje takmice da privuku strane investititor i imucne dijasporceá koji bi investirali u biznis ili nekretnine.
Svaki srpski pensioner bi rado kupio ili sagradio, dogradio, unapredio nesto u Srbiji, kada bi imao minimum pravne sigurnosti, tj da mu se neko ne useli i zivi u stanu protiv vlasnikove volje I jos da mu povecava racune za struju, vodu i razneá komunalije.
Na primer, apelujemo na Vas kao premijera da uticete na takva ponasanja I da se uvede jedno pravilo koje je to svuda na zapadu. Nasi dijasporci bi kupovali I izdavali stanove u Srbiji kada se nebi desavalo da im neki drski stanar koji nece da izadje napolje, naneo ogromnu stetu. Istovremeno drzava trazi da stanodavac placa porez na kiriju I kada stanar placa I kada ne placa. Dakle baveci se I resavajuci moj problem, pomocicete da dijasporci vrate poverenje u vladavinu zakona u Srbiji, pa ce ponovo graditi kupovati I ziveti u Srbiji, I time doneti milijarde, tako neophodnih, dolara Srbiji.
Toda Matic Medic
Presednik Srpskog svetskog kongresa knjizevnika dijasporeá
Adresa kuce u Srbiji:
Ul. Karadjordjeva 130/G, Ritopek
11307 Bolec , Srbija

Adresa U Australiji: Toda Matic-Medic P.O.BOX 1066,
Cabramatta 2166, N.S.W. Australia
Tel. 02/9755-0001, Mob.041-3282-538á E-mail adresa: todaprosveta@hotmail.com
Srdacne pozdrave iz daleke-bliske Australie, sa nadom da cete me razumeti I razmotriti moj slucaj. Hvala u napred.
S postovanjem Toda Matic-Medic Sydney, Australia