Menu
Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Prev Next

Арапима поклонили милионе?

ПОСАО ИЛИ ПРЕВАРА ВЕКА?: Представници Србије са пословним партнерима из Етихада после потписивања уговора ПОСАО ИЛИ ПРЕВАРА ВЕКА?: Представници Србије са пословним партнерима из Етихада после потписивања уговора

Споразум Владе Србије и компаније Етихад из Абу Дабија врло брзо би могао да прерасте у прворазредни скандал уместо у коначно спасење националне авиокомпаније. Од помпезне најаве "нових крила Србије" како је посао назвао српски вицепремијер Александар Вучић, до озбиљних сумњи у то да ли је реч о добрим намерама и да ли је посао користан по интересе грађана Србије, уговор је за јавност потпуна мистерија.

 

- Мени је од првог тренутка било јасно да су они дошли по такозвана саобраћајна права. То је све. Држава им је дала 49 одсто, а да заправо људи из Етихада нису уложили ништа! Грађани ове земље преузели су 190 милиона евра дуга Јата, влада је дала 40 милиона евра за изнајмљивање авиона типа ербас, а Етихад је нама само дао гаранције за кредит од 140 милиона евра који ће узети Ер Србија за обнову флоте. За овакав посао нама Етихад није ни био потребан - каже извор "Вести" који је имао увод у закључену документацију и ток преговора.

 

Битка за тржиште САД

 

Компаније Етихад и Јат су затражиле дозволу за пословање у САД и у току је одлучивање о њиховом захтеву. Јат не лети у САД од 1992. године, а покушаји да се врати на ово тржиште, где би могао да добије око 100.000 путника, били су неуспешни јер српска компанија није испуњавала стандарде. Делта ерлајнз је једна од највећих авиокомпанија у свету, са седиштем у Атланти, званично се противи доласку Ер Србије на тржиште САД јер није објављен уговор о сарадњи компанија Етихад и Јат и зато што се не знају њихови власнички односи - не зна се да ли је реч о заједничкој компанији или је једна власник удела у другој. 

 

И Европа тражи објашњење

 

И Европска унија је тражила разјашњење од Србије јер уговор о отвореном небу забрањује да компанија из земље која га није потписала има више од 49 одсто акција фирме из земље која јесте потписник. Формално, Етихад има 49 одсто, али има потпуну контролу над Ер Србијом као да је стопроцентни власник.


- Придружујем се захтеву многих да се уговор објави. Нема ликовања, јавност има право да зна какав је уговор - истиче функционер ДС-а Владимир Тодорић.

Иначе, влада није објавила уговор, односно низ споразума којима је основана Ер Србија. Таква тајновитост је незаконита, с обзиром да влада не може да склапа уговоре и на њих ставља ознаку тајности.


- Нема оправдања за тајност комерцијалних уговора. До мене још нису дошли захтеви да се уговори објаве, али чим дођу ми ћемо покренути законске процедуре. Ти споразуми морају бити доступни јавности - каже за наш лист Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја.


Влада се упињала да прикаже споразум с Етихадом као велики тријумф, али сумњу на цео посао баца управо та тајновитост, јер, уколико је нешто заиста сјајно како влада тврди, онда нема никаквог разлога да се уговори скривају.
Да се ствар захуктава сведочи и нови сукоб и то унутар саме владе. Наиме, како преносе београдски медији, министар привреде Саша Радуловић одбио је да потпише гаранције владе за споразум с Етихадом, тврдећи да "људи из тима владе заједно с Александром Вучићем, а који су уговарали овај посао, нису процедуру спровели по закону".


Све то довело је уговор под знак питања и то само две недеље уочи промотивног лета нове авиокомпаније. Став Радуловића је разбеснео вицепремијера Вучића који је наводно захтевао од министра привреде да ковертира оставку!
Сумње у исправност посла имају и опозиционе партије које такође захтевају да влада поштује законе Републике Србије и покаже уговоре.


- Прикупљамо документацију и обавештења јер сумњамо да је интерес грађана повређен и да уговор није у складу с интересима државе. Та авиокомпанија изнајмљује неке старе авионе и ми само желимо да видимо уговоре. Они не смеју бити тајни - за "Вести" истиче Божидар Ђелић, некадашњи министар финансија Србије и функционер Демократске странке.


Притисак да се разјасне сумње и поштују закони у Србији нису једини проблем владе у Београду. Наиме, једна од највећих светских авиокомпанија, америчка Делта ерлајнз је упутила допис америчком Министарству саобраћаја са захтевом да се не дозволе код шер аранжмани и коришћење саобраћајних права за које су аплицирали Јат и Етихад у САД.


- Етихад покушава да се домогне наших успаваних слотова, односно резервисаних времена полетања и слетања на одређене аеродроме. Ер Србија нема дуголинијску флоту, као ни Јат. Али има Етихад. Е сад, Јатови слотови у Вашингтону, Њујорку, Чикагу и Даласу су једни од најповољнијих који постоје на тим аеродромима, јер је реч о временима која омогућавају брза преседања. То је оно што интересује Етихад - истиче наш саговорник.


Шта ће се догодити са уговором између владе и Етихада остаје да се види. Он је, истина, законит, али није транспарентан. Актуелна влада, као и све претходне, посезала је тајном кад год би се велики послови уговарали. Оно што брине је што се временом показало да су многи оф тих уговора штетни по државу. Влада има само један начин да одагна сумње - да објави споразуме које је у име грађана закључила.
 


ЕР СРБИЈА ЈОШ НИЈЕ УПИСАНА У ПРИВРЕДНИ РЕГИСТАР

Етихаду и управа и контрола

 

Невероватно је да само две недеље пре првог лета, Ер Србија заправо и не постоји! Ова компанија није уписана у Агенцији за привредне регистре. Како ствари стоје, тај технички упис и није могуће извести до краја године, тако да ће грађани вероватно видети ербас у бојама нове авиокомпаније, али ће заправо бити реч о Јатовом лету.


- Парадоксално је да влада има већински удео у компанији од 51 одсто, а да нема ни управу ни надзор над њом. Преговарано је да Дане Кондић буде генерални директор као представник Етихада, а да председник Борда директора буде неко кога одреди влада. Међутим, Кондић је добио обе функције. Противзаконито је измештање сектора финансија из Београда у Абу Даби и службе реда летења. Такође, кад је реч о новим авионима, Ер Србија ће унети у тројни аранжман са Етихадом и Ербасом депозит од 23,5 милиона долара за нове авионе (који је Србија уплатила још 1998. године) а остатак ће бити купљен кредитом. Ти авиони ће највероватније бити у регистру блискоисточне авиокомпаније која ће их само давати на лизинг Ер Србији - каже саговорник "Вести" упућен у детаље преговора, а који је желео да остане анониман.

# http://www.vestinet.rs/tema-dana/arapima-poklonili-milione

Poslednji put izmenjenoпетак, 18 октобар 2013 22:51
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING