Menu
Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Prev Next

У чије име је Вучић поклонио шеику Ел Заједу националну авио компанију ЈАТ

У чије име је Вучић поклонио шеику Ел Заједу националну авио компанију ЈАТ

У случају рата, нема више ни ЈАТ-а

Од како је практично поклонио домаћу авио компанију ЈАТ шеику Ел Заједу и компанији „Етихад“, Александар Вучић и његови медији не престају да трубе о новој епохи са новом флотом Ербасових авиона.

Чињенице су друкчије: Србија је на лизинг узела половне, отписане и ремотоване авионе, и плаћаће их из свог буџета и неће моћи да слете ни на један аеродром у Америци и Европи. Етихад је опљачкао ЈАТ, а калифа Бин Заид Ал Нахјан, који је и председник Емирата, одбио је да прими шизофреног Александра Вучића, кога је на аеродрому дочекала шеикова послуга. Калиф не одобрава љубав шеика Бин Заједа и Вучића. Црно нам се пише, ако не зауставимо црног Арапина да вршља по Србији

Код богатог на глас, код сиромаха на част, кажу. Шеик из Абу Дабиа Мохамед Бин Ел Зајед, који је оболео од сифилистичког лудила, препоручен је потпредседнику српске владе Александру Вучићу. Између њих се, по свему судећи, родила шизофрена љубав, која ће коштати сиромашну Србију губитком националне авио компаније, десетине милиона евра и угледа у европским државама. Обојица су се хвалила како је Ел Зајед заноћио у Вучићевом замку у Јајинцима, надомак Београда.

Чим сам му очи спазио снене, похвалио се Вучић, схватио сам да је шеик Зајед човек за мене. И већ месецима нам потпредседник Владе обећава куле и градове од шеика и емира из Уједињених арапских емирата. Лаже нас у очи, правећи будале од нас. Нажалост, српски медији, предвођени сада покојним Александром Тијанићем, шизофрено су пратили сваки Вучићев корак на путу пропасти Србије.

Када је са београдског аеродрома за Абу Даби 26. октобра полетео авион Ер Србије, нове компаније која је преимовани ЈАТ, директно су све домаће телевизијске станице извештавале као да полеће васионски брод на Јупитер. Све је било надреално. Вучић је у авиону држао придике, најављивао благодети и инвестиције из Емирата.

Нико од српских новинара није питао Александра Вучића да одговори на питање – како то он послује са државом са којом Србија нема дипломатске односе! Где ће грађани, које он види као будуће путнике Ер Србије, тражити визе за Емирате? Ова држава има конзулат у Сарајеву.

Таблоид је описао страшну превару, којом је, шизофрени Александар Вучић поклонио шеику Ел Зајебу српског националног превозника.
Узгред, треба знати да је први А319 за Аир Сербиа, који је полетео са београдског аеродрома, офарбан у Северној Америци. Није прошло ни петнаестак минута и Гоогле је открио старост „Танго Алпхе“ – 13.8 година! Што додатно драматизује ову вест.

Половни авиони на сталном сервису у Београду

Авиомеханичари на бостонском аеродрому су се запрепастили када су приметили да на једном „Ербасу“ компаније „Ер Франс“ недостаје чак тридесетак шрафова! Авион је одмах прикован за писту, у очекивању детаљне провере и поправке. Истога часа је покренута и истрага.

Скандал се догодио 15. новембра 2011. Додатни проблем представља чињеница да је спорни авион само пет дана пре утврђивања „фалинке“ био на детаљном ремонту у – Кини. Без шрафова је, очигледно, летео неколико дана. Пропуст је примећен на једном делу оплате око мотора на десном крилу, који омогућује бољу аеродинамичност. Недостајала је чак једна трећина закивака! Годину дана раније Ербасова компанија је повукла одређен број авиона на ремонт због опасних пропуста у конструкцији. Те „ремонтоване“ авионе Ербаса данас плаћају грађани Србије као лизинг за потребе „Етихада“!

Током прошле, 2012. године, најављено је да ће Ербасове авионе поправљати и „београдски мајстори“. Тако је промакла и вест да ће предузеће ЈАТ Техника, које одржава авионе Боинг и АТР, ускоро моћи да сервисира и летелице из породице Ербаса. Тим поводом је на аеродрому Никола Тесла у Београду, извршни директор ЈАТ технике Владан Крунић потврдио да ће хаварисане Ербасове авионе поправљати у хангарима на Сурчину !

Да ли ће Ер Србија, у својој флоти, имати авионе Ер баса, који су, због велике грешке у конструкцији, повучени из употребе?

Да ли је са овим авионима Вучићев компањон шеик Ел Зајед сматрао да ће моћи да лети, уместо ЈАТ-а, на досадашње дестинације у САД-у и Европи?
Српски медији нису детаљно пренели вест шта је Министарство за саобраћај СДФА-а отписало српком авиопревознику, који је тражио да се прекодирају линије ЈАТ-а на на компанију Етихада.

Преко своје агенције – Авионске компаније за Америку, Министарство за саобраћај САД-а одговорило је на захтев ЈАТ-а за измену летова између Абу Даби-Београд и САД-а. Агенција не прихвата овај захтев, јер се за њега може рећи да је “бизаран“ из, пре свега, два разлога: држава Србија супституише ЈАТ и отписује дугове да би Ер Србија почела освежена да ради, и на тај начин ствара нелојалну конкуренцију. Потом ЈАТ, који је преименован у Ер Србија је 51 одсто у власништву државе Србије, и самим тим Етихад не би могао да управља компанијом у којој има мањински удео.

ЈАТ је тражио да њихови летову буду кодирани као летови Етихада, где би се додало 4.700 додатних миља (Абу Даби -Београд), што би значило најмање 10 сати дужих летова, и што не би било у корист путника. На крају,. ова агенција предлаже Министарству за саобраћај САД-а да не предузима никакву акцију по овом питању, догод се дубински не испита власништво и контрола над ЈАТ – Ер Србија.

Месецима нас Александар Вучић замлаћује обећаним милијардама из Емирата. Подсећам: обећавао је стотине милиона и милијарде евра за систем наводњавања, за српске луке на Дунаву, хладњаче, фабрику микрочипова “тешку“ око четири милијарде евра у инвестицијама, те кредит од 120 милиона евра за наводњавање, под најповољнијим условима. Његове гнусне лажи подржава и умоболни Млађан Динкић, човек који је својом деструкцијом разорио економско биће Србије. Њих двојица ће, нема сумње, ићи до краја. Морамо се од њих спашавати. Треба их ставити у лудачке кошуље.

Објављујемо писма која су нам послали репрезентативни синдикати ЈАТ-а, која говоре о хронологији пропасти и пљачке српског националног превозника, а која није хтео да објави ниједан медиј у Србији. И поручујемо из свег гласа, да нас чује и шеик Ел Зајед: стани мало црни Арапине, и ми коња за трку имамо!

По шеријату

Грађанима Србије није доступан уговор који је закључен између Владе Србије и компаније Етихад из Абу Дабиа, о оснивању заједничке компаније Ер Србија. Чува се као државна тајна. Зашто?

Према овом уговору, по којем Етихад, као мањински власник има сва управљачка права, предвиђено је да у случају спора змеђу две уговорне стране, одлучује, уместо међународне трговинске арбитраже – Савет. А Савет је тело од три члана, у којем српска страна именује једногчлана, Етихад свог представника, а трећег члана именује генерални секретар Арапске лиге! То значи да Србија увек лако губи спор, и да Етихад, у сваком тренутку, може да угаси ову фриму, а имовину преда својој компанији!

Због овог изузетно, по Србију штетног уговора, Александар Вучић би хитно морао бити изведен пред Виши суд у Београду и осуђен на деценијску робију.

Синдикат комерцијалних и економско-правних радника ЈАТ-а

Велика превара

Још једном су радници ЈАТ-а обманути. Генерални директор ЈАТ-а на основу Одлуке Одбора директора расписује интерни оглас, којим се позивају запослени да поднесу захтев за добровољни одлазак из Друштва. Овим поступком директно је прекршен договор постигнут између представника Владе Србије, представника репрезентативних синдиката ЈСО и КЕПР, и представника пословодства ЈАТ-а и Етихада, о коме је из Владе Србије 3. септембра упућен допис синдикатима ЈАТ-а.

Тада је постигнута сагаласност да се објави систематизација послова и да се изврши тестирање у циљу провере знања и способности запослених у складу са условима за радна места. Запослени, за које се утврди да не поседују знања и способности у складу са новом систематизацијом радних места, имају право да се пријаве на понуђени добровољни социјални програм у другом кругу, под истим условима као радници који су се пријавили након првог позива.

У ЈАТ-у су ових дана обављена тестирања у циљу “провере знања, вештина и способности запослених“ и потпуно је јасно да је ова “провера“ обављена само као форма, а заправо је систем мобинга и елиминације свих запослених који нису хтели добровољно да оду из компаније, а са којима “стратешки партнер“ не жели да ради, јер су радни тим већ одавно и другим методама одабрали.

По договору Владе, синдиката и пословодства компаније, други круг је требало да буде расписан после објављивања организације и систематизације, а пре пријављивања на радна места у Ер Србији.

Међутим, све је урађено мимо договора и “преко колена“, као да им се јако журило. Пословодство ЈАТ-а и Етихада је прекршило договор са Владом Србије и допис Владе назвало неформалним папиром који не обавезује, а законе поштују.

Тестирање је организовано пре донете организације и систематизације, па се поставља питање за шта се провера врши, односно да ли за утврђивање општег нивоа образовања или за конкретно радно место.

Већ прва група запослених на тестирању је видела да је све велика превара и лаж. Тестови на компјутеру били су постављени тако да их запослени не ураде, а не да их ураде, да покажу шта не знају, а не шта знају да раде, тако да их нису решили чак ни запослени којима је то струка. Нико се са оваквим задацима није сусретао у свом раду.

Питања су била збуњујућа, а времена тако мало да готово нико није ништа урадио. Интервјуи су били такви да је њихов резултат ствар субјективне процене испитивача, а не знања и радних способности запослених. Испитивачи су били људи из Етихада, и то по двоје у комисији, уместо најављених петоро. Сви они у ЈАТ-у раде без овлашћења, шетају се фирмом месецима, и стиче се утисак да их има више него запослених у ЈАТ-у. Хуман Ресоурцес интервјуе радиле су углавном неке младе девојке, које су се вежбале на дугогодишњим радницима. Тако су процењивани профили личности запослених.

Нису баш сви запослени тестирани. Поједини запослени, у првом реду директори, нису тестирани, чак су били испитивачи, иако никоме није јасно где су стекли лиценцу за то. Сутра ће се на основу тих бесмислених “провера знања“ одлучивати ко ће остати у тој, још увек виртуелној Ер Србији, а ко ће добити отказ. Ово је скуп начин да се још увек непостојећа Ер Србија реши запослених ЈАТ-а и запосли нове људе, које ће обликовати по својим стандардима. Тестирање је коштало 1.000 еура по кандидату! Како су представници руководства компаније прећутали одговор на питање о трошковима, синдикати поново питају да ли је било боље да су те паре потрошене на едукацију запослених.

Кључно је питање: зашто Етихад сматра да има толико технолошког вишка у ЈАТ-у са 1.138 запослених на 14 авиона (81 радник по авиону ), а нема вишка у Етихаду који, по сопственој реклами, има 15.500 запослених на 78 авиона (200 радника по авиону)?

Да ли је некоме пало на памет да нам Етихад заправо отима послове и преноси их у Абу Даби, или на неку трећу, јефтинију локацију? А управо то се дешава, и то са службама које обрачунавају приход од саобраћаја преко обраде докумената са лета и интерлине обрачуном. Све компаније у свету имају сопствени обрачун прихода, јер је управљање приходима најважније за управљање компанијом.

Каква судбина чека Србију и српског радника, ако се оваква пракса “стратешког партнерства“ настави и са осталим српским фирмама? Да ли је ово, уствари, улагање сиромашне Србије у пребогату привреду Уједињених Арапских Емирата, ако им дајемо све што је невидљивим уговором предвиђено, а за узврат изгубимо компанију? Без послова који су отети, и без људи који раде те послове јер су отерани, нема компаније кад стратешки партнер одлучи да то више не буде.

Притом, Ер Србија још увек није регистрована и то је разлог више што је све ово незаконито.

Ми смо за њих само безбожници

Постовани господине Дачићу и господине Вучићу ,
Ми , запослени у ЈАТ Аирwаyс-у ( Служба контроле продаје и саобраћаја – (Ревенуе Аццоунтинг), имамо оговорност да Вас обавестимо о ситуацији која се дешава у нашој Националној авиокомпанији. Наша служба је највиталнија у финансијском пословању једне авиокомпаније.

Од момента постојања ЈАТ-а, ми смо је стварали и обликовали. Запослени у овој служби су стручно оспособљени за обављање ових послова, специфичних искључиво за авиокомпаније, а пре 5 година смо уложили 14 милиона долара за имплементацију једног од најбољих софтвера на светском тржисту, за ову врсту пословања!

Данас нам је саопштено да се ти послови премештају и дају иностраној агенцији Сутхерланд Глобал Сервицес, са седиштем у Индији! То значи да наши људи, запослени у овој служби губе радна места , предлаже им се програм добровољног одласка из авио компаније , а странцима се поклањају наши послови и омогућавају зараде и то у валути. Надамо се да то није био интерес Вас, као представника ове државе, да нам се гасе радна места, тим пре што свакодневно преко медија можемо ћути ваше жеље да се привуку стране инвестиције, како би се створио оквир за отварање нових радних места.

Напомињемо, да послови о којима говоримо, нису угашени, нити је број запослених већи него што је потребан, напротив, а то све значи да нисмо технолошки вишак, па ипак нас присиљавају да се, или определимо за једну од опција из програма за добровољни одлазак из фирме, или нам прете да ћемо бити проглашени технолошким вишком, уколико останемо. До пре месец дана, у нашој служби је радило 47 људи, али се након првог круга и конкурса за добровољни одлазак, пријавило њих 20. Из страха и неизвесности шта ће се дешавати убудуће, а нарочито с обзиром на чињеницу да јос увек није и не зна се када ће бити објављена нова организациона структура, људи се опредељују за једну од опција програма и у овом другом, поновљеном конкурсу, за који такође сматрамо да је један вид притиска.

Наиме, било је речи да ће овај други конкурс за добровољни одлазак из друштва бити тек након објављивања комплетне организационе шеме и систематизације послова, како би запослени имали увид у њу и донели адекватну одлуку о својој будућности.

О свему овоме, обавестили смо доскорашње наше руководство, тачније изврсног директора за финансије, али смо добили одговор да она није у могућности да доноси или мења одлуке, које је усвојило руководство Етихада. Стога се надамо да бар Ви имате ингеренције и предузмете потребне кораке, како би се сачувала постојећа и потребна радна места за наше људе, јер ми не прихватамо да будемо „колатерална штета“ прилком склапања било каквих уговора.
Допис смо послали свим медијима.

Служба за контролу продаје и саобраћаја Јат Ервејза-а

Милован Бркић / Таблоид

Poslednji put izmenjenoнедеља, 10 новембар 2013 09:19
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING