Menu
Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Prev Next

ССП за пропаст српске пољопривреде

ССП за пропаст српске пољопривреде

Србија важи за државу са значајним могућностима за пољопривреду и производњу здраве и квалитетне хране.

Истиче се да пољопривреда представља развојну шансу земље, али политика која се у овој области води прети да потпуно уништи и сељака и село, а земљишни фонд који броји милионе хектара плодне земље преда у руке домаћих и страних тајкуна и великих европских или арапских компанија.

Домаћом пољопривредом и прерађивачком индустријом харају увозници, накупци и шпекуланти, док држава користи сваку прилику да сељаку одмогне.

Прошле године забраном извоза соје, сунцокрета и шећерне репе ратари су оштећени за око 30 милиона евра, док ове године држави не пада на памет да реагује на њихове вапаје због великог пада откупне цене жита и уљарица, за које су великим делом криви картели и монополи откупљивача и трговаца који кроје услове на тржишту семенске и меркантилне робе.

Уз све то, ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ изнемогли српски сељак гурнут је у конкурентску борбу са произвођачима из Уније, пошто је од првог септембра 96 одсто пољопривредних и прехрамбених производа изгубило сваку царинску заштиту. За одређени број производа царинска стопа ће износити од један до пет одсто, а и ове царине биће фазно смањиване и на крају укинуте наредних година.

Србија према мишљењима многих стручњака није спремна за царинску либерализацију, јер је због целокупне ситуације у пољопривреди, у последњој деценији нестало 150.000 сељачких газдинстава, а реална опасност је да ће због либерализације нестати још око 250.000 газдинстава.Српски сељак тешко може да преживи конкуренцију из ЕУ, јер га оптерећују бројни проблеми, док пољопривредници у земљама ЕУ у својим матичним државама имају велике субвенције, које у неким случајевима износе и до 50 посто.

Већ годинама највећа ставка у буџету ЕУ односи се управо на пољопривреду, а годишње субенције у овој грани износе чак 55 милијарди евра, док је српски аграрни буџет 354 милиона евра.Иако би домаћа привреда према неким мишљењима могла да има користи кроз повећање извоза у земље ЕУ, пошто је извоз формално слободан, постоје бројне нецаринске баријере које онемогућавају већи извоз, тако да смо прошле године имали извозну квоту меса 10.000 тона, а успели смо да извеземо само 2.500 тона.

С друге стране почетак примене ССП не значи за сада и приступ неким новим фондовима, нити више новца за пољопривреду, пошто пројекте треба самостално исфинансирати бар 50 одсто, па онда чекати рефундације.Са потенцијалима које има Србија би могла да од аграра има бар три пута већи ефекат у врло кратком року и да уместо садашњих 4,5 зарађује бар 13-14 милијарди евра.

Међутим, Србија већ годинама нема стратегију развоја пољопривреде, и док у ЕУ постоји вишедеценијска и заједничка политика на пољу пољопривреде, у Србији се она мењала од владе до владе и од економских прилика.Србија је преживела деведесете уз помоћ производње струје и хране, али су тада сељаци били заштићени бољим субвенцијама и царинским баријерама, а добар део прихода државе је долазио управо од царина. Званичним ступањем на снагу ССП-а домаћи пољопривредни произвођачи су дефинитивно доведени у неравноправан и подређени положај, док држава све чини да подрије сопствену производњу, а већину домаћих произвођача отера у губитак. С таквом политиком 90-их бисмо стварно јели корење, а оно нас заправо чека у европској будућности.

Милош Суботић
НСПМ

Poslednji put izmenjenoнедеља, 10 новембар 2013 09:57
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING