Menu
Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Prev Next

Србија платила 22 милиона евра пенала за неискоришћене кредите

Србија платила 22 милиона евра пенала за неискоришћене кредите

Београд – За кредите који су нам одобрени, али нису искоришћени, држава је од 2009. до краја 2013. платила готово 22 милиона евра на име пенала, док је за последњих десетак година Србији одобрено више од пет милијарди евра кредита, а због недостатака пројеката искористила је тек трећину.

На неискоришћена средства плаћа пенале, а Танјугу је у Министарству финансија речено да за последње четири године тај издадак износи тачно 21,98 милиона евра, при чему је за казнене провизије директно из буџета издвојено 14,92 милиона евра, док је индиректно, махом преко јавних предузећа, плаћено 7,51 милион евра.

Такође, према подацима министарства, Србији је у последњих десетак година за различите пројекте одобрено око 5,05 милијарди евра кредита, али је од тога искоришћена тек трећина, односно 1,49 милијарди евра.

Сарадник Бечког института за међународне економске студије Владимир Глигоров тврди да је најважнији разлог што се кредити не повлаче – недостатак пројеката.

„Морала би да постоји сагласност о томе у шта ће се улагати, као и конкретан и детаљан инвестициони план. У Србији, најчешће, нема ни једног ни другог. И у јавном и приватном сектору се доста импровизује и мењају се, дискреционо, циљеви и намене кредита“, рекао је Глигоров за Танјуг.

Он је додао да Србији такође недостају административне способности и предузимљивост, јер кредити међународних институција, поред прецизног плана, обично подразумевају и захтевну документацију.

Овај економиста упозорава да таква пракса може довести до озбиљних последица, јер би међународне институије могле да смање обим кредита за Србију. „Ако се рачуна да је такозвана моћ апсорпције у Србији мала, онда би и кредитори могли да закључе да нема смисла одобравати толика средства, која би се могли боље утрошити на другом месту“, поручује Глигоров.

Представник Делегације ЕУ у Србији Фрејк Јанмат, рекао је Тањугу да би ситуацију требало добро размотрити, „посебно имајући у виду да су многи од кредитора институције попут Светске банке, Европске инвестиционе банке (ЕИБ), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД)“…

Неопходно је да Србија почне да ради на томе да повећа капацитет да абсорбује одобрене зајмове, казао је он, посебно имајући у виду да су то махом позајмице које се одобравају по повољнијим условима, него што су стандардни тржишни.

„Морате да радите на пројектима и да будете способни да заиста искористите те кредите. То значи и да морате да имате довољно правих људи који би припремили и применили пројекте“, поручује Јанмат.

Подаци министарства ипак указују да Србија из године у годину, уместо да повећава, све мање користи кредите – у прилог томе податак да су издвајања за пенале од 2009. до краја 2013. порасла готово четири пута.

У 2009, према тим подацима, трошак за пенале био је 2,06 милиона евра, 2,13 милиона у 2010, 4,47 милиона у 2011, затим 5,57 милиона у 2012, док је у 2013. за пенале плаћено чак 7,73 милиона евра.

Србији је, кажу у министарству, само у 2013. одобрена укупно 1,01 милијарда евра кредита.

Од тога је ЕИБ одобрила 150 милиона за мала и средња предузећа, Руска Федерација 579,37 милиона за пројекте везане за спрске пруге, док је Кувајтски фонд „Ззелезницама Србије“ одобрио кредит од око 25 милиона евра за пројекат железничка станица Београд центар – фаза 1.

У истој години, према подацима министарства, Извозна банка Кине одобрила је Србији кредит од 217,08 милиона евра за Коридор 10, који обухвата изградњу деонице Обрановац-Љиг, док је немачка развојна банка КфW одобрила 46 милиона евра за водоснабдевање и канализације у Врању, Крушевцу и Ужицу.

Прошле године је, како кажу, за казнене провизије директно из буџета плаћено 4,71 милиона евра, док су јавна предузећа и други државни корисници кредита због неповучених кредита платили 3,46 милиона евра.

Међународне финансијске институције због неповучених а одобрених кредита наплаћују казнене провизије у распону од 0,25 до 0,75 одсто.

Танјуг

Poslednji put izmenjenoпонедељак, 31 март 2014 21:59
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING