Menu
Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Prev Next

УСТАШКИ ЖИГ ВОЈВОЂАНСКОГ СЕПАРАТИЗМА

УСТАШКИ ЖИГ ВОЈВОЂАНСКОГ СЕПАРАТИЗМА

Из најновијег написа г. Игора Бесермењија [1], фронтмена младе журналистичке постројбе, присталица „Моје Борбе“ Ненада Чанка, да се наслутити да нешто врашки није добро са Уставом Србије из 2006 године. Г. Бесермењи, премда се може подичити звањем сарадника у настави на приватном факултету са индикативним атрибутом „за европске правно-политичке студије“ , ипак није довољно сигуран у себе да својим речима каже шта још титоистичкој Војводини недостаје, већ своје поплашене снове и кошмаре интерпретира кроз цитате старих аутономашких вукова. Један такав самоуправни младенац, коме није потребно ни име већ сви ваљда треба да устукнемо ако се каже „професор Степанов“ [2], постаде идеја-окосница чланка.

Чиме треба да нас просветли наречени експерт за укидање права помоћу самоуправљања? Преносимо цитат:

„Реалне политичке наде за Војводину, по моме суду, може бити тек онда када се кумулативно испуне следеће околности:

Прво – да Војводина има своју препознатљиву политичку и интелектуалну елиту, а Војводина то нема.

Друго – да предано негује војвођанске политичке и мултикултурне институције, а Војводина то не чини.

Треће – да стекне и озбиљно заинтересује политичке, интелектуалне, економске и друге структуре широм Европе и света “за војвођанску ствар”… а то није оствариво под будним оком Србије.

Четврто, а можда и најважније – да Војводина изађе из свог самоокривљујућег малолетства (како је говорио Кант за епоху просветитељства) и да разуме (да се ослони на) просветитељски поклич SAPERE AUDE – имај храбрости да се послужиш сопственим разумом!“

Опсена визија„малолетне Војводине“ спиритуалног титоисте професора Степанова и његовог медијума Бесермењија, која се тешко може прочитати другачије већ као захтев за матурацију у локалистички ново-фашизам, има надопуну из редакције „Аутономије“ у виду докладних коментатора.

Рећи ће хистерични шуцкор „Анђео Чувар“:

НИЈЕ, Игоре, Војводина ИНФАНТИЛНА.

Наша елита је у ЕГЗИЛУ.

Протерана.

Најурена.

А корени су у II св. рату, и после њега.

Елита је гинула на фронтовима – требљена.

Рачуна се да само Милошевић протерао стотине хиљада људи.

Директно и индиректно.

И не само мањина, већ и политичких противника, а Срба.

Војвођанска елита, међутим, и данас постоји – само Игоре, НЕМАМО МЕДИЈСКОГ ПРОСТОРА.

Отужно је саморекламирање тзв. Анђела Чувара (главног и скоро па јединог мислиоца на „Слободној Војводини“), који самоуверено сматра да је он елита само нема медијског простора за исказивање, мада има два сајта, три телевизије и личну издавачку кућу, уз финансијску потпору НЕД-а, што ће рећи владе УСА. Биће да је свестан да га људи виде, ако га у опште виде, као јајару а не елиту, па га то мучи а не мањак медијског простора.

Сви из искуства знамо колико комунисти вапе да их назовемо „угледни грађанин“. Понекад их на телевизијама тако називају, али народ никада. Не постаје се грађанска елита за десетак година у вечерњим школама, од скраћеног курса описмењавања до курса за редовног члана "Војвођанске академије науке и уметности".

Али, није само то.

Интелектуалну елиту Војводине су редовно сасецали аустроугарски (понајвише мађарски) сатрапи. „Ледени дани“ 1942. беху посебно јак обрачун са Новосадском културном елитом. Међутим, коначни ударац је извршен ујесен 1944.

„Јавна тајна“ коју зна цео Нови Сад је стрељање у Рајиној шуми, у којој су 1944. године ослободиоци ликвидирали на стотине најугледнијих грађана, оптужених да су били симпатизери четничког покрета ђенерала Драже Михаиловића. Делимична истина изронила је марта 1991. из песка на бачкој страни Дунава, у време копања канала за градски водовод. На делове људских скелета набасали су багери, али и оближња крда крава, напасана у близини изворишта. Укупно 250 пронађених људских костију, већ скоро две деценије, на "реверс" се чувају у депоима Градског музеја у картонским кутијама, без назнаке о њиховој даљој судбини.Али, то је само мањи део истине о Рајиној шуми, јер пронађене кости нађене су у две масовне гробнице које обухватају једва 40 квадрата. Остало је нетакнуто и неистражено још око три хектара земљишта које покрива бројне НН гробнице.Неспорно, на основу неких докумената и сведочења родбине и познаника стрељаних Новосађана, показало се да су после уласка партизанских јединица у Нови Сад (23. октобар 1944) на основу наредбе генерала Јосипа Рукавине, команданта војне области за Бачку и Барању, почела масовна хапшења угледних Срба. По правилу су то били предратни поштовани и богатидомаћини,индустријалци и интелектуалци, које је новоформирана комунистичка власт доживљавала као могућу опасност.Сасвим поуздано, др Негројевић утврдио је идентитет 14 стрељаних угледника.Посебно је потресна прича о предратном градоначелнику др Милошу Петровићу, изузетно заслужном за подизање споменика Светозару Милетићу који и данас украшава центар Новог Сада. Градоначелник Петровић је помогао и тиху акцију епископа бачког др Иринеја Ћирића да се током окупације спасе на стотине Срба у мађарском логору "Шарвар".Др Петровића је, у име народа Југославије, Војни суд Области НОВЈ за Бачку и Барању у Новом Саду (Веће сачињавали председник, мајор Павле Геренчевић и чланови Лаза Бранков и Слободан Суботић), 22. новембра 1944, осудио на смртну казну и губитак грађанске части. За страшну пресуду породица Петровић сазнала је 21. јануара 1945. године из дневног листа "Политика".

Тако је уништена Вјвођанска елита.

Ко је џелат Иван Рукавина ?

Иван Јосип Рукавина је неуспешни студент медицине. Од 1935. године члан је КПЈ, а 1936. године одлази као драговољац у шпањолски грађански рат. Од 1941. године судионик је НОП-а у Хрватској. Члан је војног комитета ЦК КПХ, заповједник Главног штаба Хрватске. Дужност заповједника Главног штаба Хрватске обнаша од 1941. до 1943. године.Од студеног 1943. заповједа 4. корпусом НОВЈ, а 1944. постаје заповјединк Војне управе за Војводину и ту дужност обнаша до 1945. године.

У СФРЈ обнашао је дужности помоћника државног секретара за народну обрану (министра обране), начелник Више војне академије ЈНА, заповједника загребачке војне области и члана ЦК СКХ и ЦК СКЈ. Припадао је национално-демократској струји СКХ. Био је један од твораца концепције опћенародне обране којом су ојачане функције република унутар СФРЈ због чега је улазио у сукобе с унитарстичким круговима унутар СКЈ. Подржавао је Хрватско прољеће па је био у немилости тадашњих власти.Умировљен је 1977. године. Политиком се наставио бавити и у каснијим годинама па је тако 1990. судјеловао у оснивању проусташке ХНС-а.

Отуда не чуди преданост генерала Рукавине у спровођењу националних политика по концепцији Тита, Кидрича, Кардеља и Стева Крајачића. Политика “пасјих гробаља“ у коју спада и Рајина шума је спровођена на свим српским просторима: УНИШТИТИ СРПСКУ КУЛТУРНУ И ПОЛИТИЧКУ ЕЛИТУ И ПРАВОСЛАВНО СВЕШТЕНСТВО као заветног преносиоца српске духовне вертикале.

Ко су, пак, Рукавине?

"Према писању Ивана витеза Томичића Горичког праотац Рукавина био је Владимир И. Вукотин Владимировић из Владнице, који је био око 1177. године заповједниксредњовјековног подручја Рашке и Горње Зете. У борбама са краљем Стефаном Немањићем Првовјенчанимбио је смртно рањен код града Приштине на Косову, а његово тијело покопано је у цркви св. Марије у Дубровнику."

Дакле Срби, али одрођени Срби са комплексом пораженог и мање вредног. Комплексом који се преносио с колена на колено. Рукавине још носе неке одлике Срба, али су већ вековима јаничари драговољци.

Тако, врло лако врли Хрват може да се упреподоби...

"На изборима за котар Оточац, 1883. године, витез Јосип Рукавина, умировљени котарски предстојник побиједио је као кандидат бана грофа Куена Хедерварyја, те је изабран за заступника Мађаронске народне странке."

Бивши Србин, па Хрват, може бити и Мађар, па одмах затим и Југословен, након тога наново Хрват, али Србин никако, што и ми прихватамо као добар став.

Отуда се не треба чудити како се српски изрод претварао у ћесарску "плаву крв" и бојника решеног на освету. Рукавине су постали аустругарски племићи због војничких заслуга тијеком окупације Босне и Херцеговине 1878. године."

Зар неко сумња на чијој су страни Рукавине биле 1914. и 1941.? Ко међу комунистима, ко међу усташама, али увек на истој страни.

„Управо на овим просторима је и дошло за време Другог светског рата до отворене и недвосмислене сарадње усташа и партизана, а један од класичних примера је случај са сарадњом на терену између два рођена брата Хрвата – Иве Рукавине, команданта „Главног штаба Хрватске“ и Јуца Рукавине, команданта најзлогласније усташке бојне формације – „Црне легије“[3] Капетан Илија Поповића, официр америчке обавештајне службе познате као ОСС, који је био послат као обавештајна веза у партизанске јединице за време Конференције у Техерану новембра 1943. године, сведочи да је својим рођеним очима видео усташе у немачким униформама, међу њима и усташког заповедника Јуца Рукавину, у статусу гостију на „забијачки“ у једном штабу партизанских бојовника и то баш у време заседања у Техерану на којем се између осталог решавала и судбина послератне Југославије.

Јуцо Рукавина је још за време предратне робије постао присан пријатељ са комунистима . (Ђилас пише: »Рукавина и ја смо постали прави пријатељи, што није била изнимка. Други комунисти спријатељили су се с "националистима" и таква пријатељства често су преживјела затворске године.« ). Године 1934. основана је у Лепоглави Заједница политичких осуђеника: хрватских националних револуционара, македонских националних револуционара и комуниста. Године 1935. Заједница је усвојила Резолуцију, коју су потписали Јуцо Рукавина, Моша Пијаде и један представник ВМРО, у којој се истиче заједничка борба угњетених народа (особито хрватског), радништва и сељаштва за обарање шестојануарског фашистичког режима. Од свих комуниста, Јуцо Рукавина је остао у најсрдачнијим односима са Андријом Хебрангом до последњег дана свог злочиначког живота.

Историјској вертикали Рукавина није ту крај. Што би комунистичко/усташки генералисимус Туђман нешто мењао у концепту? Поред „легендарних“ генерала Норца, квалификованог конобара и квалификованог убице стараца у Госпићу, кољача Кораде, возача аутобуса Љуба племенитог Ћесић-Ројца, мора се наћи и по неки Рукавина.

Ко беше у стрељачком строју у Рајиној шуми? Дични борци Једанаесте војвођанске „ударне“ бригаде, која је тих дана, ако је веровати комунистичким историчарима, била „на одмору у Новом Саду“. Иначе, „ударна бригада“ формирана је свега месец дана раније од новопристиглих добровољаца, дотадашњих домобрана. Несумљиво, за тежак задатак ликвидације новосадске елите Рукавина је највеће поверење имао у своје људе. Његовим људима опет беше одмор „рад“ у Рајиној шуми.

Комунистима су пуна уста борбе против антисемитизма, али су у пракси показали крајње подлаштво. Након „убијања грешком“ и пљачке, новосадским Јеврејима је „великодушно одобрено“ да се без икакве имовине иселе у Израел. Број Јевреја у Новом Саду је тако сведен на тристотинак. [4] Никакве суштинске разлике у поступању комуниста према дунавским Немцима и Јеврејима није било.

Војвођански сепаратизам има и своју оригиналну елиту у иностранству.

Основа за деловање аутономаша и из времена Титовог комунизма, а и ових данас, јесте Салцбуршка изјава из 1958. године, коју су написали тадашњи представници Војвођанског покрета у емиграцији, Еуген Јоцић, Адалберт-Карл Гаус и Корнел Филиповић. Овај документ је донет у Салцбургу, у Аустрији, под патронатом Ота фон Хабсбуршког, унука цара Франца (Фрање) Јосифа. Ото је био члан Европског парламента почетком деведесетих, када је био највећи заговорник отцепљења Хрватске и Словеније од СФРЈ.

- Програм Војвођанског покрета заснован је на хришћанској етици, на социјалној правди и на демократским начелима, а основа тог програма је начело равноправности свију етничких група Војводине и федерализма. Војвођански покрет одбацује сваку концепцију декласираних „мањина“, или фаворизованог „државотворног“ народа и стреми се ка синтези једне војвођанске народности. Војводина ће као федерална јединица (држава) једне шире, Средњоевропске федерације, бити органски саставни део Европске уније – каже се у овој изјави, која неодољиво подсећа на Статут Војводине чији је „спиритус ректор“ Устав СФРЈ из 1974., и изјаве актуелних војвођанских политичара да је „ЕУ изнад свега“.

Без много устезања, прихватамо претпоставку да „права војвођанска елита у егзилу“ на коју се алудира јесу идеолошка деца поменутог трилинга „мислећих људи“ под патронатом Ота фон Хабзбуршког.

Да би показали прави карактер ове мислеће војвођанске елите у егзилу, цитираћемо опет једног легендарног хрватског генерала, Макса Лубурића:

„...Еуген Јоцић, Војвођански Србин. Познавао сам га у Паризу. Био је добар пријатељ Хрватске и Хрвата. Када је извршен атентат на Поглавника 10 Травња 1957. године у Аргентини, др. Јоцић је написао чланак поводом тог атентата: АТЕНТАТ НА ХРВАТСКУ.“ [5]

Још ћемо мало цитирати дичног хрватског генерала, који вероватно најуверљивије одсликава карактер хрватског народа...

“...Можда то у Београду, на чаршији, међу нишким циганима, који су Србији дали и Цветковића Министра Предсједника, или у становитим круговима, гдје је морал био јако слабо представљен, и не би било фатално, али у Љубушком је то питање од прворазредне и судбоносне вриедности. Толико начелно о моралу у Љубушкоме.

А могу Вам такодјер представити обитељ Лубурића, који су одувијек били познати патријци, газде, господа, добротвори, дубоко религиозни, признати и познати патриоти, што није тешко установити код којега год старијег човјека Херцеговине. Били су газде, док нисте дошли Ви Срби и Србијанци, уништили патриоте, газде и господу, а створили пролетере, револуционарце, и осветнике. Са слободом вратио се је сјај обитељи газде Фрање и господина Љубе Лубурића, а са ропством опет смо постали прогнаници, пролетери, али увиек господа, и увиек у служби Бога и Домовине....“

Ако упоредите ове идеје „патријца“ Макса Лубурића и ставове који се слободно и широко пропагирају на „Аутономији“, „Слободној Војводини“, у „Војвођанском клубу“ и свуда где допире војвођанска сепаратистичка идеја, видећете велику подударност и међусобне симпатије. Отуда, није контрадикторна јадиковка за недостатком „елите“ уз истовремено апсолутно ниподаштавање, игнорисање убијања праве елите. Једном ће славити комунисте као „ослободиоце од србијанског јарма“, већ следећом приликом ће те исте „ослободиоце“ назвати „српским зликовцима“. По потреби. Генерала Рукавину и Рајину шуму никада неће поменути.

....

[1] Игор Бесермењи: Малолетство Војводине“

http://www.autonomija.info/igor-besermenji-maloletstvo-vojvodine.html

[2] Др. Радивој Степанов. Рођен 1945. Просек оцена на основним студијама високих 7, 04. Наслов магистарске тезе: „Самоупрвно право као облик превазилажења права“. Прво самостално дело изузетно оригиналног наслова „Марксизам и социјалистичко самоуправљање“.

[3] Владислав Б. Сотировић:  

„Сарадња партизана и усташа и ревизија новије националне повеснице“

http://www.nspm.rs/istina-i-pomirenje-na-ex-yu-prostorima/saradnja-partizana-i-ustasa-i-revizija-novije-nacionalne-povesnice.html?alphabet=l

[4] ...„Грешком“ су стрељане, па „пост мортем“ рехабилитоване сестре Комлош Едита и Шацика, удата Бергер, из Новог Сада и Илика Блау из Бачке Тополе које побегле су са издржавања казне из затвора „Марија Ностра" и стигле у партизане у Славонију. Неразјашњен је случај Дезидера Дуци Сматане (23), који је цео рат провео у Енглеској и по повратку у Нови Сад стрељан.

...питање јеврејске имовине и њено очување било је стално на дневном реду, али ни Месни народни одбор, 14. марта 1945. гдине, нити Председништво ГИО АПВ 15. априла 1945. године нису показали разумевање за решавање тог проблема, па је сав постојећи намештај из магацина (депоа) јеврејске имовине раздељен.

http://www.jons.rs/index.php/istorijat/obnova-zajednice

[5] ДРИНА бр. 8-12, Год. В. просинац 1955., страна 217/232

Poslednji put izmenjenoпонедељак, 17 фебруар 2014 13:17
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING